31

Το πρόγραμμα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνομιλιών υπερασπίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι θα συνεχιστεί για όσο διάστημα οι ΗΠΑ «αντιμετωπίζουν απειλή» και προανήγγειλε έρευνα στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τη διαρροή του προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα, ο Τζορτζ Ο.Μπους είπε ότι θα συνεχίσει να δίνει την εξουσιοδότηση για το πρόγραμμα παρακολούθησης «για όσο καιρό το έθνος αντιμετωπίζει τη συνεχιζόμενη απειλή ενός εχθρού που θέλει να σκοτώσει τους Αμερικανούς πολίτες».

«Υπάρχει μία διαδικασία που συνεχίζεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τις διαρροές. Υποθέτω ότι η διαδικασία αυτή προχωρά» προσέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Εξέφρασε και πάλι την οργή του για τη διαρροή του επίμαχου προγράμματος: «Κατά την προσωπική μου γνώμη, ήταν μία επαίσχυντη πράξη, να αποκαλύψει κάποιος αυτό το τόσο σημαντικό πρόγραμμα σε περίοδο πολέμου».

Ακόμη και η απλή συζήτηση για το πρόγραμμα βοηθά τους εχθρούς των ΗΠΑ, που συνεχίζουν να προετοιμάζουν επιθέσεις, τόνισε. «Πρέπει να καταλάβετε -και ελπίζω πως ο αμερικανικός λαός καταλαβαίνει- ότι υπάρχει ακόμα ένας εχθρός που θα ήθελε να πλήξει τις ΗΠΑ και ότι είναι πολύ επικίνδυνος».

Η ύπαρξη προεδρικής εντολής για την παρακολούθηση συνομιλιών αποκαλύφθηκε την Παρασκευή από τους New York Times. Η εντολή -σύμφωνα με την εφημερίδα- επέτρεπε στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) να παρακολουθεί διεθνείς τηλεφωνικές κλήσεις και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο εκατοντάδων ανθρώπων, χωρίς να έχει προηγηθεί η έκδοση δικαστικής εντολής.

Ο Μπους αναφέρθηκε και στην απόρριψη του αντιτρομοκρατικού νόμου -το περίφημο Patriot Act- από τη Γερουσία, καλώντας το Κογκρέσο να ανανεώσει την ισχύ του πριν από το τέλος του έτους.

«Σε έναν πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, δεν μπορούμε ούτε μια στιγμή να μην έχουμε έναν τέτοιο νόμο» εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο νόμος έχει ήδη πάρει την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά απερρίφθη την Παρασκευή από τη Γερουσία.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ο Τζορτζ Ο.Μπους αναφέρθηκε και στην υπόθεση του Ιράν, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να επιτρέψουν στους Ιρανούς να αποκτήσουν την ικανότητα να εμπλουτίζουν ουράνιο».

«Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε ιδιαίτερα μετά από αυτό που είπε πρόσφατα ο Ιρανός πρόεδρος όσον αφορά στην καταστροφή ενός συμμάχου των ΗΠΑ» είπε ο Μπους αναφερόμενος στην εμπρηστική δήλωση του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ότι το Ισραήλ θα πρέπει να «σβηστεί από το χάρτη».

«Όλοι συμφωνούν ότι δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να μάθουν πώς κατασκευάζονται τα πυρηνικά όπλα» προσέθεσε.

Ως προς το θέμα του Ιράκ, εκτίμησε ότι ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης «θα πάρει καιρό».

«Από τη στιγμή που θα σχηματιστεί η κυβέρνηση οι νέοι ηγέτες θα πρέπει να λάβουν πολλές σημαντικές αποφάσεις, όπως για την ασφάλεια και την ανοικοδόμηση, τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την εθνική ενότητα. Το έργο αυτό απαιτεί την υπομονή του ιρακινού λαού και την υποστήριξη της Αμερικής και των συμμάχων της» επισήμανε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press