28

Συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση έως το 2013 των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων επιτεύχθηκε μετά από έξι ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων στη σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στο Χονγκ Κονγκ.

Αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία, που ζητούσαν την κατάργηση των επιδοτήσεων μέχρι το 2010, καλωσόρισαν τη συμφωνία που εγκρίθηκε από τα 149 μέλη του ΠΟΕ, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της περιορίστηκε να χαρακτηρίσει τη συμβιβαστική λύση ως «αποδεκτή». Προς την κατεύθυνση του 2010 πίεζαν και οι ΗΠΑ.

Ο υπουργοί Εμπορίου υιοθέτησαν ομόφωνα κείμενο τελικής διακήρυξης που προβλέπει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των διεθνών εμπορικών συναλλαγών, δύο χρόνια μετά τη διάσκεψη του Κανκούν στο Μεξικό που πυροδότησε τη σύγκρουση ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες.

Η συμβιβαστική φόρμουλα στηρίχθηκε σε κείμενο που έγινε αντικείμενο υπό την προεδρία του γενικού διευθυντή του ΠΟΕ Πασκάλ Λαμί. «Ο κύκλος των διαπραγματεύσεων της Ντόχα για την κατάργηση των τελωνειακών φραγμών στον κόσμο ξαναμπήκε σε τροχιά» τόνισε ο Λαμί μετά την επίτευξη της συμφωνίας.

Από πλευράς του, ο Ευρωπαίος επίτροπος για το Εμπόριο Πίτερ Μάλντελσον σχολίασε πως «αυτή ήταν μία καλή εβδομάδα για την ΕΕ στο τέλος μίας δύσκολης χρονιάς». Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ανακοίνωσε πως «η Ευρώπη ξαναμπήκε σε τροχιά».

Από πλευράς του, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ έκρινε ότι η συμφωνία που επετεύχθη στο Χονγκ Κονγκ «σέβεται τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και τη συμφωνία του 2003» για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά ζήτησε παράλληλα να υπάρχει επαγρύπνηση όσον αφορά τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τα αγροτικά προϊόντα.

Η αμερικανική πλευρά ανθίσταται στην κατάργηση των επιδοτήσεων των εξαγωγών βάμβακος έως το 2006 και προτείνει την 30ή Απριλίου του 2006 ως τελευταία προθεσμία για την επίτευξη ενός πλήρους σχεδίου συμφωνίας του γύρου των συνομιλιών της Ντόχα.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC μετέδιδε το πρωί της Κυριακής ότι εκπρόσωποι αναπτυσσόμενων χωρών έκαναν λόγο για προσπάθειες των πλουσίων χωρών να εξασφαλίσουν στο τελικό ανακοινωθέν όσο το δυνατόν περισσότερες εξαιρέσεις, σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των αγορών τους.

Ωστόσο, αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία αποδέχθηκαν τελικώς το σχέδιο τελικού ανακοινωθέντος, ελπίζοντας ότι θα ανοίξει το δρόμο για μία παγκόσμια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου το 2006.

Σε μεγάλο ποσοστό, η συμβιβαστική αυτή λύση αναπληρώνει την εικόνα αποτυχίας που δημιουργείται από την ανυπαρξία προόδου σε άλλα σημαντικά θέματα, όπως η μείωση των δασμών στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και η απελευθέρωση του εμπορίου βιομηχανικών αγαθών.

Διαδηλώσεις και συλλήψεις

Κοντά στο συνεδριακό κέντρο συγκεντρώθηκαν την Κυριακή εκατοντάδες διαδηλωτές αντίπαλοι της παγκοσμιοποίησης, ενώ είχαν ενισχυθεί περαιτέρω οι αστυνομικές δυνάμεις, καθώς το Σάββατο σημειώθηκαν συγκρούσεις και πραγματοποιήθηκαν 900 συλλήψεις.

Το βράδυ του Σαββάτου, δύο Γάλλοι συνελήφθησαν στη διάρκεια των συγκρούσεων. Ο ένας είναι ο εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας Αγροτών της Γαλλίας και ο δεύτερος είναι ο παραγωγός ντοκιμαντέρ Ζοζέ Ρεϊνέ.

Η πλειοψηφία των 900 συλληφθέντων είναι Νοτιοκοράτες. Στη διάρκεια των συγκρούσεων του Σαββάτου τραυματίσθηκαν 97 άνθρωποι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ