Τέλος στη «μονιμότητα» στις ΔΕΚΟ – Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο
Σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των ΔΕΚΟ ετοιμάζει η κυβέρνηση, καθώς η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο. Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις, τέλος στη «μονιμότητα» των νεοπροσληφθέντων. Στις ΔΕΚΟ που το κράτος δεν έχει πλειοψηφία οι προσλήψεις θα γίνονται με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.
Σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία και τις εργασιακές σχέσεις των ΔΕΚΟ ετοιμάζει η κυβέρνηση, με το σχετικό νομοσχέδιο που ενέκρινε την Τρίτη η Κυβερνητική Επιτροπή.
Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί στη Βουλή στις αρχές Δεκεμβρίου.
Μετά την μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής, ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης είπε ότι οι ΔΕΚΟ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτές που το Δημόσιο διατηρεί την πλειοψηφία των μετοχών (51%) και σε αυτές που έχει πλέον μειοψηφική συμμετοχή.
Η δεύτερη κατηγορία επιχειρήσεων δεν θα θεωρείται πλέον ότι είναι δημόσιες, τόνισε. Σταδιακά, θα εξομοιωθούν οι συμβάσεις των νέων υπαλλήλων με τα ισχύοντα στον ιδιωτικό τομέα, ενώ τον έλεγχο και την εποπτεία θα ασκεί Διϋπουργική Επιτροπή.
Ο υπουργός Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι οι προσλήψεις στις επιχειρήσεις που το Δημόσιο έχει πλειοψηφική θέση θα γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ. Στις εταιρείες που το κράτος δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία η διοίκηση «θα μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή του ΑΣΕΠ».
Στην δεύτερη κατηγορία των ΔΕΚΟ (όπως ο ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ και ο ΟΠΑΠ) οι προσλήψεις θα γίνονται σύμφωνα με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, γεγονός που θα δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να ορίζει αποδοχές κατά παράκαμψη των συλλογικών συμβάσεων.
Από την πλευρά του ο υπουργός Απασχόλησης Π.Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «η μονιμότητα είναι αναχρονιστικός θεσμός», που «ανήκει στον προηγούμενο αιώνα» και ότι θα καταργηθεί για τους νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους.
Για τους νεοπροσλαμβανόμενους θα προβλέπεται συγκεκριμένη «δοκιμαστική» περίοδος 7 ετών και στη συνέχεια θα (αν)μονιμοποιούνται.
«Πρόκειται για παρέμβαση-τομή, με την οποία σμικρύνεται το μέγεθος του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Μπαίνουν οι βάσεις για ουσιαστική εξυγίανση του τρόπου λειτουργίας των ΔΕΚΟ και δίνονται νέες δυνατότητες και προοπτικές νοικοκυρέματος, ορθολογικής και εκλογικευμένης λειτουργίας τους» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.
Ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης μίλησε για νέα βάση στην οικονομική διαχείριση και εποπτεία των ΔΕΚΟ ώστε να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες και να έχουν λιγότερες σπατάλες. Τόνισε ότι οι ΔΕΚΟ θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα ελέγχονται από την Διϋπουργική Επιτροπή.
Καραμανλής: Συνεχίζουμε την πολιτική των αλλαγών
Την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει την πολιτική των τομών, των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε εκδήλωση με αφορμή τα 30 χρόνια του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Επικοινωνίας στην Αίγλη του Ζαππείου.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ που συζητήθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή.
Το νομοσχέδιο, όπως ανέφερε, εξυγιαίνει και περιορίζει τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εισάγει τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα στη λειτουργία των δημοσίων επιχειρήσεων και ενισχύει την εποπτεία των ΔΕΚΟ από τους αρμόδιους φορείς. Με το νομοσχέδιο αυτό, συμπλήρωσε, δεν θίγονται οι διατάξεις της εργασιακής νομοθεσίας, ούτε οι διατάξεις για το ΑΣΕΠ.
Αλογοσκούφης: Συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού τομέα
Οι νεοπροσλαμβανόμενοι στις ΔΕΚΟ θα υπογράφουν συμβάσεις εργασίας αντίστοιχες με εκείνες του ιδιωτικού τομέα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, δίνοντας στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Η ρύθμιση αυτή, διευκρίνισε, θα ισχύει και για τις ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και για τις μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ.
Ο υπουργός χαρακτήρισε ως «μεγάλη τομή τη νέα ρύθμιση για τις εισηγμένες επιχειρήσεις». Το σχέδιο νόμου εισάγει τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και των λογιστικών προτύπων, ενώ ενισχύει την διαφάνεια αλλά και την εποπτεία του υπουργείου Οικονομίας στα προγράμματα εξυγίανσης των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα εξαιρούνται ρητά από τον δημόσιο τομέα οι ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.
Ο κ. Αλογοσκούφης υποστήριξε πως δεν θίγονται οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και ότι για τους νεοπροσλαμβανόμενους οι συμβάσεις που θα υπογράφονται, θα διέπονται από τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Στις νέες ρυθμίσεις μπορούν να υπαχθούν και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) που χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο σε ποσοστό άνω του 50%. Επίσης με το σχέδιο νόμου καλούνται όλες οι ΔΕΚΟ να προσαρμόσουν το καταστατικό τους μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη εφαρμογής του νόμου.
Καθορίζεται επίσης ότι ο αριθμός μελών του ΔΣ δεν μπορεί να υπερβαίνει τους εννιά, ενώ οι αποδοχές του προέδρου μιας ΔΕΚΟ δεν μπορεί να ξεπερνούν τις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου. Εξάλλου σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο, προβλέπεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα απολύεται αζημίως με κοινή υπουργική απόφαση στην περίπτωση βεβαίως που προκύπτουν προβλήματα, ώστε οι αρμόδιοι υπουργοί να φτάσουν στην «έσχατη λύση».
Λειτουργία των ΔΕΚΟ
Όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις υποχρεώνονται να καταρτίσουν νέο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, με απόφαση του ΔΣ και σε χρονικό διάστημα εννιά μηνών από την ισχύ του νόμου. Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας θα αναφέρεται στις διαδικασίες πρόσληψης και αξιολόγησης της απόδοσης των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας.
Παράλληλα, κάθε δημόσια επιχείρηση πρέπει να οργανώσει υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου. Επίσης οι δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να καταρτίζουν και να υποβάλουν στρατηγικό σχέδιο στη Διϋπουργική Επιτροπή ΔΕΚΟ. Το στρατηγικό σχέδιο θα περιλαμβάνει τους στόχους της επιχείρησης, τα αναγκαία μέσα για την επίτευξη των στόχων, τον προσδιορισμό του συνολικού κόστους και τον τρόπο χρηματοδότησης των επιμέρους δράσεων.
Επίσης, οι δημόσιες επιχειρήσεις καλούνται να καταρτίσουν και να υποβάλουν επιχειρησιακό σχέδιο στη διυπουργική επιτροπή των ΔΕΚΟ, το οποίο θα περιλαμβάνει τους στόχους και τις δραστηριότητες κάθε υπηρεσιακής ή επιχειρησιακής μονάδας.
Ο έλεγχος των δημοσίων επιχειρήσεων που θα ασκείται από τη διυπουργική επιτροπή των ΔΕΚΟ, δεν καταργεί ούτε υποκαθιστά φορολογικούς ή άλλους έλεγχους που ασκούνται απ την δημόσια διοίκηση. Ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι στη διϋπουργική θα μετέχει ο ίδιος ως πρόεδρος και επίσης οι υπουργοί Ανάπτυξης, Απασχόλησης, Μεταφορών και ο κατά περίπτωση αρμόδιος υπουργός.
Με το σχέδιο νόμου καλούνται οι διοικήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων που εμφανίζουν αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα, να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αξιοποίηση του προσωπικού τους και, όπου χρειάζεται, να καταρτίσουν νέους κανονισμούς προσωπικού και νέα οργανογράμματα, όπως και προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσής τους.
Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ εξακολουθούν να εποπτεύονται στους τομείς της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών και για να αυξηθούν αυτά τα τιμολόγια, πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας