27

Τα πρώτα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους ανακοίνωσε την Τετάρτη η Κίνα, την ώρα που οι ηγέτες Ασίας-Ειρηνικού ζητούν καλύτερη συνεργασία για την αποφυγή πιθανής πανδημίας. Παράλληλα, η ΕΕ παρέτεινε για δύο ακόμη μήνες την απαγόρευση στις εισαγωγές ζώντων πτηνών από κράτη εκτός του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στο Πεκίνο ανακοίνωσε ότι ένα 12χρονο κορίτσι στην κεντρική επαρχία Χουνάν και μία 24ωρη πτηνοτρόφος στην επαρχία Ανούι απεβίωσαν λόγω προσβολής από το επικίνδυνο στέλεχος Η5Ν1.

Η τρίτη επιβεβαιωμένη μόλυνση αφορά στον εννιάχρονο αδελφό του κοριτσιού που απεβίωσε. Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ρόι Γουάντια δήλωσε πως το αγόρι έχει αναρρώσει.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα δύο αδέλφια αρρώστησαν τον περασμένο μήνα και εισήλθαν σε νοσοκομείο με συμπτώματα πνευμονίας. Το αγόρι βγήκε από το νοσοκομείο την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά η αδελφή του πέθανε.

Εμπειρογνωμόνες του ΠΟΥ και των κινεζικών Αρχών διερευνούν τις περιπτώσεις των δύο παιδιών που ακολούθησαν ξέσπασα γρίπης των πτηνών στο χωριό τους.

Η Κίνα βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με κρούσματα του επικίνδυνου στελέχους H5N1, ο οποίος έχει κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή 64 ανθρώπων στην Ασία από το 2003. Μία ημέρα νωρίτερα το Πεκίνο ανακοίνωνε φιλόδοξο σχέδιου εμβολιασμού όλων των πουλερικών της χώρας -προσεγγίζουν τα 14 δισεκατομμύρια- δίχως να δίνει λεπτομέρειες επί του εγχειρήματος.

Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο οποίος επισκέπτεται την Ιαπωνία, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πάρει μαθήματα από την περιπέτεια με το SARS πριν από δύο χρόνια και να συνεργαστεί για να αποτρέψει μια ενδεχόμενη πανδημία της γρίπης των πτηνών.

«Είναι θέμα παγκόσμιου συμφέροντος. Όσο πιο στενά συνεργαζόμαστε, τόσο καλύτερα θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας από μια ενδεχόμενη πανδημία», δήλωσε ο Μπους από το Κιότο.

Την Τετάρτη συνεδρίασε στη Νότιο Κορέα και το Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) με τους παριστάμενους υπουργούς να καλούν σε μεγαλύτερη περιφερειακή και διεθνή συνεργασία ώστε να καταπολεμηθεί η απειλή της γρίπης των πτηνών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ