Αντιδράσεις από κατοίκους της Μεσοχώρας Τρικάλων στην κατασκευή του φράγματος
Κάτοικοι της Μεσοχώρας Τρικάλων δηλώνουν την αντίθεσή τους στην κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος στην περιοχή τους, στο πλαίσιο του έργου της εκτροπής του Αχελώου, και δηλώνουν ότι «είναι ανακριβέστατο» ότι συμφωνούν με τις αποφάσεις του ΥΠΑΝ για το θέμα.
37
Κάτοικοι της Μεσοχώρας Τρικάλων δηλώνουν την αντίθεσή τους στην κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος στην περιοχή τους, στο πλαίσιο του έργου της εκτροπής του Αχελώου, και δηλώνουν ότι «είναι ανακριβέστατο» ότι συμφωνούν με τις αποφάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για το θέμα.
Αναφέρουν ότι στη σύσκεψη που προηγήθηκε των αποφάσεων, είχαν κληθεί «επιλεγμένοι» φορείς του Νομού Τρικάλων, με αποκλεισμό των κατοίκων της Μεσοχώρας, των κεντρικών μη κυβερνητικών οργανώσεων και φυσικά των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας.
Οι κάτοικοι Μεσοχώρας υπενθυμίζουν ότι ο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει τρεις φορές ακυρώσει το έργο αυτό και με τις πρόσφατες αποφάσεις του, του περασμένου Ιουνίου, το ακύρωσε και πάλι, αλλά επιπλέον ακύρωσε και όλα τα επιμέρους έργα για το φράγμα της Μεσοχώρας και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει οριστικά αποδοκιμάσει τα έργα εκτροπής του Αχελώου, διακόπτοντας από το 1990 κάθε είδους χρηματοδότηση για αυτά.
Καταγγέλλουν τέλος «μπακλαβαδοποιήση» του έργου της εκτροπής, «βαφτίζοντας επιμέρους τμήματα του ως αυτόνομα έργα» και με αυτόν τον τρόπο υπήρξε κατακύρωση του φράγματος της Συκιάς, «παρά το ότι η κατασκευή του βρισκόταν σε επιδικία στο ΣτΕ, το οποίο και εξέδωσε ακυρωτική απόφαση και για το φράγμα αυτό» προσθέτοντας πως «σήμερα, έχουμε παρόμοια προώθηση του φράγματος της Μεσοχώρας».
Στο πλευρό των κατοίκων της Μεσοχώρας τάσσονται η Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η WWF-Hellas.
Το θέμα συζητήθηκε την περασμένη Τετάρτη σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης υπό την προεδρία του υφυπουργού Γιώργου Σαλαγκούδη.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο υφυπουργός εξέφρασε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, ώστε το έργο να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση, εκτός της δέσμευσής της για το ζήτημα της μετεγκατάστασης κατοίκων, δεσμεύεται ότι η ΔΕΗ θα απεμπλακεί από τη διαδικασία εξεύρεσης και πιστοποίησης του χώρου μετεγκατάστασης των κατοίκων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να πιούμε έναν χυμό πορτοκάλι;
- Τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά και άνοδος της θερμοκρασίας – Καταιγίδες στο Ιόνιο και χιόνια στα ορεινά
- Υπόθεση Χάντερ Τόμσον: Οι αρχές επιβεβαιώνουν ξανά την αυτοκτονία του δημοσιογράφου 21 χρόνια μετά
- Μην τα φοβάσαι: Τα κομπλιμέντα κάνουν καλό στη σχέση
- Πώς θα γίνει η επιχείρηση των ειδικών στο εργοστάσιο «Βιολάντα» για τα αίτια της φονικής έκρηξης
- Οι New York Times αποκαλύπτουν τα σχέδια της Ουάσιγκτον για την Τεχεράνη – Οι στόχοι του Τραμπ εντός του Ιράν



