38

Συνάντηση στον Λευκό Οίκο είχαν τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, την ώρα που η Ρώμη δέχεται πιέσεις, για να διατηρήσει τη στρατιωτική δύναμή της στο Ιράκ.

Λίγες ημέρες μτά τις δηλώσεις Μπερλουσκόνι, ότι προσπάθησε να πείσει τον Τζ.Μπους να μην εισβάλει στο Ιράκ, οι δύο ηγέτες επαναδιαβεβαίωσαν τις καλές σχέσεις μεταξύ των χωρών τους.

Πάντως, το θέμα της ιταλικής παρουσίας στο Ιράκ δεν εθίγη καθόλου στη διάρκεια των σύντομων δηλώσεών τους μετά το τέλος των συνομιλιών τους.

«Αποτελεί για μας λόγο υπερηφάνειας να είμαστε στο πλευρό του αμερικανού συμμάχου στη διαδρομή διεύρυνσης της δημοκρατίας και της ελευθερίας ανά τον κόσμο, για να επιδιώκουμε την ειρήνη διεθνώς, κάτι το οποίο προσδοκάται από όλους μας» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Αναλυτές αποδίδουν τη «διγλωσσία» του Ιταλού πρωθυπουργού στο ιρακινό ζήτημα στην καθοδική τάση της δημοφιλίας του στην Ιταλία, σχεδόν ένα εξάμηνο πριν από τις γενικές εκλογές, καθώς και στις πιέσεις της ιταλικής κοινής γνώμης να επαναπατριστούν οι Ιταλοί στρατιώτες.

Ακόμη, ο κ. Μπερλουσκόνι δήλωσε «θαυμαστής» του ηγετικού χαρακτήρα της προεδρίας Μπους, αλλά και «συμμέτοχος του συστήματος αξιών» του Αμερικανού προέδρου. «Εκτιμώ το ισχυρό ειρηνευτικό όραμα του προέδρου Μπους για την περιοχή των Βαλκανίων» επισήμανε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο κ. Μπερλουσκόνι χαρακτήρισε τις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ «ισχυρές, όσο και σπουδαίες σε επίπεδο οικονομικό και ιδίως εμπορικό».

«Ξαναβρήκα με χαρά τον φίλο μου Σίλβιο Μπερλουσκόνι εδώ στον Λευκό Οίκο» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του. «Τον λέω φίλο μου, επειδή συναντιόμαστε συχνά. Εκτιμώ τις απόψεις και τις συμβουλές του συνομιλητή μου» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό