31

Ένοχος δήλωσε την Τετάρτη ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) Κροάτης της Βοσνίας, ο οποίος κατηγορείται για την επίθεση εναντίον μουσουλμανικού χωριού το 1993, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 16 άμαχοι.

Ο πρώην στρατιωτικός διοικητής Ίβιτσα Ράτζιτς δήλωσε ένοχος για τέσσερις από τις συνολικά δέκα κατηγορίες που του προσάπτονται και τώρα η ποινή του αναμένεται να είναι από 12 έως 15 έτη κάθειρξη.

Ο Ράτζιτς συνελήφθη τον Απρίλιο του 2003, έπειτα από αρκετά χρόνια καταδίωξης από τις κροατικές Αρχές. Παραδόθηκε στο Δικαστήριο της Χάγης τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Υπενθυμίζεται ότι το Ζάγκρεμπ δέχεται ακόμη τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας για να παραδώσει στο ICTY το φυγόδικο στρατηγό Αντε Γκοτόβινα, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμων κατά των Σέρβων της Βοσνίας στον πόλεμο του 1992-95.

Η μη παράδοση του Γκοτόβινα στάθηκε αιτία για την αναβολή έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κροατίας με την ΕΕ, οι οποίες όμως αποφασίστηκε να αρχίσουν τον Οκτώβριο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ