Αυξάνεται διαρκώς ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων του σεισμού στο Πακιστάν
Με τον απολογισμό των νεκρών να αυξάνεται συνεχώς -φτάνει πλέον τους 51.300- το Πακιστάν υποστηρίζει ότι η συνδρομή της διεθνούς κοινότητας είναι «ανεπαρκής». Σχέδιο αποστολής 1.000 στρατιωτών στις πληγείσες περιοχές από το ΝΑΤΟ.
31
Με τον απολογισμό των νεκρών να αυξάνεται συνεχώς -φτάνει πλέον τους 51.300- το Πακιστάν υποστηρίζει ότι η συνδρομή της διεθνούς κοινότητας είναι «ανεπαρκής». Το ΝΑΤΟ συνεδρίασε την Παρασκευή για να εξετάσει τρόπους ενίσχυσης των πληγέντων σε συνδρομή με τον ΟΗΕ.
Όπως δήλωσε ο ηγέτης της χώρας, Περβέζ Μουσαράφ, το ποσό που έχει υποσχεθεί η διεθνής κοινότητα για την ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό της 8ης Οκτωβρίου, είναι «εντελώς ανεπαρκές».
Ο Μουσαράφ εξήγησε ότι η διεθνής κοινότητα έχει υποσχεθεί οικονομική βοήθεια ύψους 620 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά το Πακιστάν χρειάζεται τουλάχιστον 5 δισ. δολάρια.
Με το επιχείρημα αυτό συντάχθηκε και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετέβη στο πακιστανικό Κασμίρ. Τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα άργησε να αντιδράσει στο τραγικό αυτό γεγονός και υποσχέθηκε να χορηγήσει βοήθεια 150 εκατομμύρια δολάρια στο Πακιστάν.
«Ο κόσμος χρησιμοποιεί πόρους για τους εξοπλισμούς. Πρέπει να διαθέσει πόρους και για τέτοιες καταστροφές» τόνισε προς τους δημοσιογράφους στη πόλη Μουζαφαραμπάντ, που σχεδόν ισοπεδώθηκε από τον σεισμό των 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
«Μέχρι το τέλος του 2004, η διεθνής κοινότητα είχε διαθέσει ένα τρισ. δολάρια για εξοπλισμούς και ερωτούμε πόσα έχει διαθέσει για αυτή την καταστροφή στο Πακιστάν. Πρέπει να ανοίξουμε περισσότερο τα χέρια μας. Σήμερα είναι το Πακιστάν, αύριο μπορεί να είναι κάπου αλλού» κατέληξε ο Ερντογάν.
ΝΑΤΟϊκή συνδρομή
Την αποστολή περίπου 1.000 στρατιωτών, ανάμεσά τους μηχανικούς και γιατρούς, αποφάσισαν την Παρασκευή οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ, προκειμένου να βοηθήσουν το Πακιστάν.
Ακόμη, αποφασίστηκε η αποστολή 12 μεγάλων μεταγωγικών αεροπλάνων με προμήθειες για τους πληγέντες. Ωστόσο το ΝΑΤΟ, παρά τις εκκλησίες αξιωματούχων του ΟΗΕ, αρνείται να στήσει αερογέφυρα για τη διάσωση πληγέντων από το σεισμό σε απομακρυσμένα χωριά του Πακιστάν, που εδώ και δύο εβδομάδες δεν έχουν λάβει καμία απολύτως βοήθεια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Προστατεύεται και αναδεικνύεται ο Ιερός Ναός Παναγίας Κοσμοσώτειρας
- Παραιτήθηκε από τον πάγκο του Μαρόκου ο Ρεγκραγκί
- Μιχαήλ Άγγελος: Χαμένο σκίτσο πωλήθηκε σε δημοπρασία του Christie’s για 27 εκατομμύρια δολάρια – Πώς βρέθηκε
- Πρωτοβουλία Γιώργου Α. Παπανδρέου για την Ολυμπιακή Εκεχειρία ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων
- Αγωγή του προέδρου της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιου, σε πρόεδρο ΚΑΕ
- Φάμελλος: Η ακρίβεια καλπάζει με ευθύνη της κυβέρνησης – Προσβάλλει την αξιοπρέπεια των πολιτών
