31

Με τρόπο που θυμίζει σοβιετικού τύπου πρακτικές, ανακοινώθηκε από τη ρωσική εισαγγελία ότι ο μεγαλοεπιχειρηματίας Μιχαήλ Χοντορκόφσκι θα μεταφερθεί στη Σιβηρία, προκειμένου να εκτίσει την ποινή της οκταετούς κάθειρξης που του έχει επιβληθεί.

Οι συγκεκριμένες φυλακές βρίσκονται κοντά στην πόλη Κρασνοκαμένσκ, περίπου 5.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Ο επικεφαλής των σωφρονιστικών υπηρεσιών της Ρωσίας (FSIN) για τη Σιβηρία Αλεξάντερ Πλέσκοφ επιβεβαίωσε την πληροφορία αλλά είπε πως δεν γνωρίζει σε ποιες ακριβώς φυλακές μεταφέρθηκε.

Στην φυλακή αυτή δεν κρατούνται ιδιαίτερα επικίνδυνοι εγκληματίες, αλλά κυρίως άτομα που έχουν καταδικαστεί για κλοπές και απάτες, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι υποστηρικτές του Χοντορκόφσκι υποστηρίζουν ότι είναι θύμα εκστρατείας του Κρεμλίνου για την εξουδετέρωσή του ως πολιτικού αντιπάλου και τη διάλυση της εταιρείας του. Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι είναι εγκληματίας του κοινού ποινικού δικαίου που προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό του ως πολιτικό μάρτυρα.

Η τοποθεσία κράτησης του Χοντορκόφσκι είχε γίνει αντικείμενο εικασιών μετά την μεταφορά του, στις αρχές του μήνα, από εκεί όπου εκρατείτο μέχρι την δίκη του στην Μόσχα. Στις 22 Σεπτεμβρίου δικαστήριο της Μόσχας απέρριψε την έφεσή του, παρότι μείωσε κατά ένα έτος την πρωτόδικη ποινή του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό