30

Ανετη ήταν η επικράτηση του Ρομάνο Πρόντι στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του υποψηφίου που θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία της Ιταλίας στις γενικές εκλογές του 2006. Ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν συγκέντρωσε το 75% των ψήφων.

Οι προκριματικές εκλογές διεξήχθησαν την Κυριακή και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ψήφισαν 4 εκατομμύρια πολίτες.

Ο Ρομάνο Πρόντι υποστηρίχθηκε από τα δυο μεγάλα κόμματα των «Δημοκρατικών της Αριστεράς» και την «Μαργαρίτα». Στη δεύτερη θέση ο Φάουστο Μπερτινότι της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης με 14% και ακολούθησε ο Κλεμέντι Μαστέλα (UDEUR) με 4%. Ο πρώην δικαστής Αντόνιο ντι Πιέτρο έλαβε το 3% τω ν ψήφων.

«Ήταν απίστευτη η ανταπόκριση του κόσμου» δήλωσε φανερά ενθουσιασμένος ο Ρομάνο Πρόντι.

Ειρωνικός ο νυν πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι: «Μόνο με τους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς μπορεί να νικήσει ο Πρόντι».

Η νίκη αυτή ενισχύει τη θέση του Ρομάνο Πρόντι στην «Ένωση», ωστόσο, τώρα προκύπτει ένα άλλο ζήτημα: ποια μορφή θα πάρει ο συνασπισμός, ο οποίος θα διεκδικήσει την εξουσία.

Ήδη, ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την επιθυμία να επανέλθει όπως στις προηγούμενες εκλογές με το σύμβολο της ελιάς, που περιορίζει την επιρροή των κομμάτων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό