Αθήνα: Oυρές στα φαρμακεία σχηματίζονται τις τελευταίες ημέρες, λόγω του πανικού για τη γρίπη των πτηνών: Oι πολίτες ζητούν όχι μόνο το κλασικό αντιγριπικό εμβόλιο αλλά και το αντιιικό Tamiflu, που χρησιμοποιείται στις χώρες που έχουν πληγεί από τη γρίπη των πουλερικών για τη μείωση των συμπτωμάτων του ιού.

«Είναι η μεγαλύτερη ζήτηση που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος», δήλωσε στα Νέα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών Κωνσταντίνος Λουράντος, αγανακτισμένος με το φαινόμενο που το αποδίδει στη διόγκωση του φόβου για τη νόσο των πουλερικών. «Ζητούν να πάρουν αντιγριπικό εμβόλιο ακόμη και υγιέστατα νέα παιδιά 20 χρόνων που καμία ανάγκη δεν έχουν από εμβολιασμό», λέει ο κ. Λουράντος.

Αυτή τη στιγμή, όπως διαβεβαιώνουν οι φαρμακοποιοί, υπάρχει επάρκεια σε αντιγριπικά εμβόλια, κρούουν όμως τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι αν συνεχιστεί αυτή η άσκοπη ζήτηση, ενδέχεται να μείνουν χωρίς εμβόλιο άτομα που πραγματικά το χρειάζονται και είναι αυτά που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ηλικία άνω των 65, χρονίως πάσχοντες, υγειονομικό προσωπικό κ.λπ.).

Όσον αφορά το αντιιικό φάρμακο tamiflu, αυτό σχεδόν έχει εξαφανιστεί από τη αγορά καθώς η ζήτηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα παρότι δεν έχει καμία προληπτική αξία. Πάντως, το υπουργείο Υγείας έχει δεσμεύσει 250.000 κουτιά σκόνης του φαρμάκου, για παν ενδεχόμενο.

health.in.gr