28

Η ινδονησιακή αστυνομία προέβη στην πρώτη σύλληψη στο πλαίσιο των ερευνών για τις επιθέσεις αυτοκτονίας που έγιναν την 1η Οκτωβρίου σε πολυσύχναστα εστιατόρια στο Μπαλί, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 23 άνθρωποι, περιλαμβανομένων των καμικάζι.

Στα χέρια των Αρχών βρίσκεται ένας 45χρονος άνδρας, πατέρας τριών παιδιών από την Ανατολική Ιάβα, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία είχε ενοικιάσει το σπίτι όπου έμεναν ορισμένες από του βομβιστές αυτοκτονίας και θεωρείται ότι έζησε μαζί τους για έναν τουλάχιστον μήνα.

«Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ο ύποπτος έχει σχέση με τις εκρήξεις στο Μπαλί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Σοενάρκο Αρτάντο, προσθέτοντας ότι βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου, ο ύποπτος μπορεί να κρατηθεί για επτά ημέρες πριν επαγγελθούν εναντίον του κατηγορίες.

Περισσότεροι από 259 μάρτυρες έχουν εξεταστεί από τις αρχές για τις επιθέσεις στο Μπαλί και αρκετοί άνθρωποι προσήχθησαν, αλλά αφέθηκαν λίγο αργότερα καθώς δεν προέκυψε τίποτα σε βάρος τους.

Οι νέες επιθέσεις στο Μπαλί θεωρούνται έργο της Τζεμάα Ισλαμίγια, παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Η ισλαμιστική αυτή οργάνωση θεωρείται επίσης υπεύθυνη για άλλες τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις από το 2002 στην Ινδονησία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press