Οι σκέψεις στο Μαξίμου και τα σενάρια την επομένη της παραίτησης Ρεγκούζα
Σε αναζήτηση του αντικαταστάτη του κ. Ρεγκούζα βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός φέρεται να αποκλείει ευρύτερο ανασχηματισμό και την πιθανότητα υπουργοποίησης εξωκοινοβουλευτικού στελέχους στο ευαίσθητο πόστο των εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.
28
Σε αναζήτηση του αντικαταστάτη του κ. Αδάμ Ρεγκούζα βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός φέρεται να αποκλείει ευρύτερο ανασχηματισμό και την πιθανότητα υπουργοποίησης εξωκοινοβουλευτικού στελέχους στο ευαίσθητο -υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες- πόστο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά τα έσοδα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό τον κ. Κώστα Καραμανλή, με τους στενούς του συνεργάτες, για την επιλογή του αντικαταστάτη του κ. Ρεγκούζα.
Ο πρωθυπουργός μελετά ήδη από την Παρασκευή τέσσερα-πέντε ονόματα που του πρότειναν οι συνεργάτες του, αποκλείοντας αρχικώς την πιθανότητα υπουργοποίησης εξωκοινοβουλευτικού στελέχους, αλλά όχι και την πιθανότητα εσωτερικής μετακίνησης νυν υφυπουργού στο υπουργείο Oικονομίας.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη οι πιθανοί υποψήφιοι να αντικαταστήσουν τον κ. Ρεγκούζα είναι οι κ.κ. Γιάννης Παπαθανασίου και Σάββας Τσιτουρίδης, ενώ δεν απέκλειαν και την επιστροφή από τις Βρυξέλλες του Κωστή Χατζηδάκη για να καλύψει κάποιο κενό. Αλλα ονόματα που ακούγονται είναι ο βουλευτής Φθιώτιδας Ηλίας Καλλιώρας και ο βουλευτής Β Αθήνας Θόδωρος Κασσίμης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των εφημερίδων Τα Νέα και Το Βήμα, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αποκλείει την πιθανότητα ευρύτερου ανασχηματισμού, το «σύνδρομο Ρεγκούζα» προκάλεσε εκνευρισμό και δεν ήταν λίγα τα μέλη της κυβέρνησης που ζήτησαν από τους συνεργάτες τους να είναι προσεκτικοί στις κοινωνικές συναναστροφές τους.
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι μετά τον «αποκεφαλισμό» του κ. Ρεγκούζα, ο κ. Καραμανλής -ο οποίος διαμήνυσε πρόσφατα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του «ως εδώ και μη παρέκει»- θα ακολουθεί στο εξής την ίδια μέθοδο για κάθε περίπτωση που κυβερνητικό ή κρατικό στέλεχος εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς.
Το αυστηρό μήνυμα και, ενδεχομένως, η αποτροπή νέων αποκαλύψεων φέρεται πως ήταν άλλωστε και το περιεχόμενο των εισηγήσεων που δέχτηκε ο πρωθυπουργός κατά τις συνομιλίες που είχε το πρωί της Παρασκευής με ορισμένους από τους κορυφαίους υπουργούς του, καθώς και με συμβούλους και με μη πολιτικά πρόσωπα, για το τι να πράξει με τον τέως υφυπουργό.
Το Μαξίμου επικοινώνησε αργότερα με τον κ. Ρεγκούζα, ο οποίος φέρεται να διαπραγματεύτηκε να μην τον αποπέμψουν, αλλά να παραιτηθεί με τη δικαιολογία ότι θέλει να προσφύγει νομικά κατά εκείνων που τον συκοφαντούν. Τελικώς, ο τέως υφυπουργός εξασφάλισε ότι απέρχεται παραιτούμενος.
«Μετά τις διαρκείς και άδικες επιθέσεις που δέχομαι τον τελευταίο καιρό, αποφάσισα να παραιτηθώ από την θέση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών προκειμένου να διεκδικήσω το δίκιο μου στη Δικαιοσύνη. Η ενέργειά μου αυτή έχει μόνο στόχο να αναδείξω -χωρίς τις δεσμεύσεις που συνεπάγεται η θέση που σήμερα κατέχω- την αλήθεια» αναφέρει στην επιστολή παραίτησή του ο κ. Ρεγκούζας, όπου επικαλείται και εκ νέου πόλεμο εναντίον του από συμφέροντα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι φόβοι για αναταραχές στην Τεχνητή Νοημοσύνη σπέρνουν αστάθεια στις αγορές
- Χαρίτσης: Η ακροδεξιά νοοτροπία γίνεται κυβερνητική πολιτική και το κράτος δικαίου υπονομεύεται
- Ξέσπασμα του Φαν Ντάικ – «Δεν υπάρχει πρόβλημα στα αποδυτήρια»
- Χουάντσο: «Δύσκολο το παιχνίδι με την Παρτιζάν, κλειδί η άμυνα»
- F1: To Όσκαρ, ο Μπραντ Πιτ και το χρυσό στοίχημα της Apple TV ανεβάζει γκάζια για σίκουελ
- Μπορεί το εμπόριο να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία; – Δίλημμα για Αμερικανούς επιχειρηματίες


