31

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο απέρριψε την κριτική Σιράκ για τη λειτουργία της Επιτροπής και κάλεσε παράλληλα τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, να κάνει ό,τι μπορεί για να επιτευχθεί συμφωνία επί του κοινοτικού προϋπολογισμού έως το τέλος του έτους.

«Η Κομισιόν πάντοτε υπερασπιζόταν τα συμφέροντα της Ευρώπης και συνεχίζει να το κάνει με αποφασιστικότητα και αυστηρότητα» δήλωσε ο Μπαρόζο σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής απάντησε με αυτό τον τρόπο στα επικριτικά σχόλια του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ πριν από δύο ημέρες. Ο Σιράκ ισχυρίστηκε ότι η Κομισιόν δεν υπερασπίζεται με ιδιαίτερο ζήλο τα οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα της Ευρώπης.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφερόταν στην υπόθεση της Hewlett Packard, η οποία προχώρησε σε μαζικές απολύσεις προσωπικού στη Γαλλία, με τον Σιράκ να κατηγορεί την Κομισιόν ότι δεν έκανε τίποτα για να προλάβει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο Μπαρόζο ανέφερε ότι η Επιτροπή εξέφρασε αμέσως την αλληλεγγύη της προς τους απολυθέντες και πως ζήτησε συνάντηση με τα συνδικάτα εργαζομένων στην HP.

«Υπενθύμισα επίσης [στις γαλλικές Αρχές] ότι η Κομισιόν είχε προτείνει τη δημιουργία ταμείου για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της παγκοσμιοποίησης και ότι η πρόταση αυτή είχε απορριφθεί από ορισμένα κράτη, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία» επισήμανε ο Μπαρόζο.

Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι η βρετανική προεδρία της ΕΕ θα κριθεί από την επίτευξη συμφωνίας επί του κοινοτικού προϋπολογισμού, περιόδου 2007-2013, και κάλεσε τον Τόνι Μπλερ να αφιερώσει όλη του τη δραστηριότητα, ώστε να υπάρχει αίσια έκβαση έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ