Η Ρωσία «σίγουρος» εταίρος της Ευρώπης, δηλώνει ο Βλ.Πούτιν από το Λονδίνο
Σε θετικό κλίμα και με διαβεβαιώσεις περί σύσφιξης σχέσεων η συνάντηση κορυφής Ρωσίας-ΕΕ στο Λονδίνο. Ο Πούτιν δεσμεύεται για μία Ρωσία «αξιόπιστο» ενεργειακό εταίρο της Ευρώπης και χαιρετίζει την άρση των περιορισμών για την έκδοση βίζας προς κράτη της ΕΕ.
51
Σε θετικό κλίμα και με διαβεβαιώσεις περί σύσφιξης σχέσεων ολοκληρώθηκε συνάντηση κορυφής Ρωσίας-ΕΕ στο Λονδίνο. Ο Βλ.Πούτιν δεσμεύεται για μία Ρωσία «αξιόπιστο» ενεργειακό εταίρο της Ευρώπης και χαιρετίζει την άρση των περιορισμών για την έκδοση βίζας προς κράτη-μέλη της ΕΕ.
«Η ΕΕ επιθυμεί να οδηγήσει τη σχέση της με τη Ρωσία σε ένα άλλο, πιο εντατικό επίπεδο» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ Τόνι Μπλερ μετά το πέρας των συνομιλιών, παρουσία του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και του επικεφαλής ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα.
«Πιστεύω ότι είχαμε μία καλή και εποικοδομητική συνάντηση. […] Έχει γίνει φανερό σε εμένα προσωπικά και στους Ευρωπαίους εταίρους και συναδέλφους μου πόσο σημαντική είναι σήμερα η σχέση μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας για το ίδιο το οικονομικό μας μέλλον και για την ίδια μας την ασφάλεια» επισήμανε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύτηκε, από πλευράς του, να παραμείνει η Ρωσία αξιόπιστος εταίρος της Ευρώπης ως προς την προμήθεια πετρελαίου, χαιρετίζοντας παράλληλα τη συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ Μόσχας και Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα των θεωρήσεων εισόδου.
Σε συνέντευξη Τύπου με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Πούτιν σημείωσε πως το ρωσικό πετρέλαιο ανταποκρίνεται στο ένα τρίτο της ευρωπαϊκής ζήτησης. «Η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος και ποτέ δεν απογοήτευσε τους εταίρους της» υπογράμμισε.
Δίνοντας λύση σε ένα ζήτημα που παρέμενε σε εκκρεμότητα η Ρωσία συμφώνησε στην επανεισδοχή πολιτών της που έχουν περάσει παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ υποσχέθηκε να καταστήσει ευκολότερη για Ρώσους διπλωμάτες, φοιτητές και επιχειρηματίες τη διαδικασία έκδοσης βίζας για τα 11 από τα 25 κράτη-μέλη της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε καταστήσει σαφές πως θα διευκόλυνε την αργή και δαπανηρή διαδικασία έκδοσης βίζας για τους Ρώσους εφόσον η Μόσχα δεχόταν πίσω τους λαθρομετανάστες από το ευρωπαϊκό μπλοκ, καθώς και τους λαθρομετανάστες από τα γειτονικά της κράτη που φθάνουν στη δυτική Ευρώπη διασχίζοντας τα ρωσικά σύνορα.
Στη σύνοδο κορυφής τέθηκε, επίσης, επί τάπητος με τη Ρωσία ζητήματα εμπορίου, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. «Ήταν μία πολύ καλή, ουσιαστική και προσανατολισμένη σε συμπεράσματα σύνοδος» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.
Επισημαίνεται ότι πέραν της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη και ρωσο-βρετανική συνάντηση κορυφής, επίσης στο Λονδίνο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Νάνα Μούσχουρη: Η Γαλλία υποκλίνεται στο λευκό ρόδο της Αθήνας – Βράβευση στα Victoires d’honneur 2026
- «Τα 100 εκατ. ευρώ δεν συγκινούν την Μπάγερν για τον Καρλ»
- «Είναι αυτά τα παιδιά εισβολείς;»: Αιχμηρή απάντηση Αποστολόπουλου σε Καρυστιανού για την τραγωδία στη Χίο
- Ευρώ: Το… roadmap για μια Ευρώπη ενιαία και ισχυρή
- Κρήτη: Το σπαρακτικό αντίο της κόρης στη μητέρα της που χάθηκε στο φονικό τροχαίο στον ΒΟΑΚ
- Έξι νεκροί σε Ισπανία – Πορτογαλία από την καταιγίδα Λεονάρντο – Τεράστιες ζημιές στο Μαρόκο
