Προοδευτική αύξηση των κρουσμάτων ηπατίτιδας C στην Ελλάδα
Θεσσαλονίκη: Προοδευτική αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα λόγω της έλευσης μεταναστών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης σύμφωνα με στοιχεία από το νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.
Θεσσαλονίκη: Προοδευτική αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα λόγω της έλευσης μεταναστών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης σύμφωνα με στοιχεία από το νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γεώργιος Κητής, διευθυντής της γαστρεντερολογικής κλινικής του «Παπανικολάου» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Ήπατος, το 2004 προσήλθαν στα εξωτερικά ιατρεία με διάγνωση ηπατίτιδα Β, 550 άτομα εκ των οποίων οι 25 προέρχονταν από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι 30 ήταν Αλβανοί και οι υπόλοιποι Έλληνες.
Παράλληλα, με χρόνια ηπατίτιδα C προσήλθαν συνολικά 250 ασθενείς από τους οποίους οι 100 ήταν από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, 10 ήταν από την Αλβανία και οι υπόλοιποι Έλληνες.
Σύμφωνα με τον κ. Κητή, αν και σημειώνεται σαφής αύξηση της ηπατίτιδας C, εντούτοις δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση για το γεγονός αυτό καθώς δεν είναι γνωστό ποιες επιδημιολογικές συνθήκες επικράτησαν στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
«Αν και οι δύο ηπατίτιδες μεταδίδονται μέσω αίματος ωστόσο τα μέτρα θεραπείας και πρόληψης στην ηπατίτιδα Β είναι περισσότερο ικανοποιητικά κυρίως με την χρήση του εμβολίου» τόνισε ο κ. Κητής. Χαρακτήρισε επίσης «ταξικό ιό» τον ιό της ηπατίτιδας Β αφού εξαρτάται από το βιοτικό επίπεδο τονίζοντας ότι προ εικοσαετίας στην Ελλάδα το ποσοστό των ασθενών κυμαίνονταν από 3,5% έως 5% ενώ τα τελευταία χρόνια έπεσε στο 2,5%.
Γενικότερα πάντως, η ηπατίτιδα C εμφανίζεται σε χαμηλότερη συχνότητα σε σχέση με την Β που μεταδίδεται πιο εύκολα. «Αίτημά μας προς το υπουργείο υγείας είναι ο χαρακτηρισμός των δύο ηπατίτιδων ως χρόνιες νόσοι» κατέληξε ο κ. Κητής. Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία για την ηπατίτιδα C δόθηκαν στην δημοσιότητα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της ηπατίτιδας C που είναι η 1η Οκτωβρίου.
health.in.gr
- Υεμένη: Η Σαουδική Αραβία περιμένει ότι τα ΗΑΕ θα αποσύρουν τη στήριξη στους αυτονομιστές
- Οι μεγάλες εκπλήξεις του 2025: Χρυσός, τεχνολογία και ο… Τραμπ
- Ποιοι θα πάρουν τρία ενοίκια επιστροφή το 2026
- Να είναι το 2026 η χρόνια της μεγάλης αλλαγής
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 01.01.2026]
- Apple: Επείγουσα προειδοποίηση για κενά ασφαλείας σε iPhone και iPad


