Σε αντιτρομοκρατικό κλοιό τηλεπικοινωνίες και χώροι θρησκευτικής λατρείας στη Γαλλία
Γενίκευση των ελέγχων στις τηλεπικοινωνίες κάθε μορφής, προβλέπει ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος της γαλλικής κυβέρνησης, τον οποίο παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Ν.Σαρκοζί. Επίσης, εντείνονται οι έλεγχοι στους χώρους θρησκευτικής λατρείας.
30
Γενίκευση των ελέγχων στις τηλεπικοινωνίες κάθε μορφής, προβλέπει ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος της γαλλικής κυβέρνησης, τον οποίο παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί. Επίσης, εντείνονται οι έλεγχοι στους χώρους θρησκευτικής λατρείας, ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνουν και τα ταξίδια σε χώρες «υψηλού κινδύνου».
Σημειώνεται ότι η παρουσιάση του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου συμπίπτει με την επιχείρηση της Αστυνομίας, στη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν εννέα άτομα με την κατηγορία ότι ετοίμαζαν τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γαλλία.
Μάλιστα, πηγές της γαλλικής αστυνομίας που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο εκφράζουν την άποψη ότι οι συλληφθέντες σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον του μετρό, ενός αεροδρομίου ή της έδρας της γαλλικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας (DST).
Το περίγραμμα της νέας νομοθεσίας παρουσίασε ο Νικολά Σαρκοζί («δελφίνος» για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας) στη διάρκεια τηλεοπτικού προγράμματος.
Σε ερώτηση για την ανάγκη ενίσχυσης των αστυνομικών ελέγχων ο Σαρκοζί εξήγησε ότι το βασικό είναι οι Αρχές να δράσουν προτού εκδηλωθεί ένα τρομοκρατικό χτύπημα: «Μετά είναι αργά» είπε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε ακόμα ότι το «μάθημα» από τα τρομοκρατικά χτυπήματα του Ιουλίου στο Λονδίνο είναι ότι οι κάμερες παρακολούθησης μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Έτσι, μελετάται το ενδεχόμενο να επεκταθεί η χρήση τους και σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, όπως δρόμους, θρησκευτικά κέντρα και χώρους λατρείας.
Επίσης, θα εξετάζονται με ιδιαίτερη προσοχή τα άτομα που ταξιδεύουν σε χώρες «υψηλού κινδύνου», όπως το Ιράν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.
Ο νόμος θα υποχρεώνει τις εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες τηλεφωνίας και Ίντερνετ να διατηρούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όλα τα στοιχεία των πελατών τους. «Οι ισλαμικοί πυρήνες χρησιμοποιούν τα Internet Cafe για την επικοινωνία τους» είπε ο υπουργός.
Παράλληλα, προβλέπεται αύξηση των ποινών κάθειρξης για όσους έχουν συμμετοχή σε τρομοκρατικά χτυπήματα, ενώ σε περίπτωσει οι καταδικασθέντες έχουν γαλλική ιθαγένεια, τότε -υπό προϋποθέσεις- ενδέχεται να την χάσουν.
Ο νόμος θα κατατεθεί στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση στις 19 Οκτωβρίου αφού προηγουμένως περάσει τη «βάσανο» της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (CNIL) και του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βολιβία: Τουλάχιστον 14 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο που έπεσε σε γκρεμό 150 μέτρων
- Ιράν: Ο Τραμπ χαιρετίζει τις «πολύ καλές» συνομιλίες που θα συνεχιστούν «την επόμενη εβδομάδα»
- Επσταϊν – Γαλλία: Η εισαγγελία ξεκινά έρευνα σε βάρος του πρώην υπουργού πολιτισμού Τζακ Λανγκ
- Στου Ζωγράφου κάποιον βρήκε & έδωσε χρήματα και κινητό στη Λόρα είπε ο δικηγόρος της οικογένειας της
- Θεσσαλονίκη: Βόμβες μολότοφ και επεισόδια στο κέντρο μεταξύ κουκουλοφόρων και ΜΑΤ
- Η Ταϊβάν ζητά παράταση από τις ΗΠΑ για την παράδοση όπλων που δεν έχει αποπληρώσει