«Νέες ευκαιρίες» για τη Χώρα των Βάσκων βλέπει η ΕΤΑ, αλλά δεν εγκαταλείπει τα όπλα
Παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της Χώρας των Βάσκων έκανε η οργάνωση ΕΤΑ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν «νέες ευκαιρίες» για την περιοχή. Στο σχετικό κείμενο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Gara δεν γίνεται καμία αναφορά σε αποκήρυξη του ένοπλου αγώνα.
30
Παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της Χώρας των Βάσκων έκανε η οργάνωση ΕΤΑ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν «νέες ευκαιρίες» για την περιοχή. Στο σχετικό κείμενο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Gara δεν γίνεται, πάντως, καμία αναφορά σε αποκήρυξη του ένοπλου αγώνα.
Η οργάνωση ξεκαθαρίζει στην ανακοίνωσή της ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί ο αγώνας και η λαϊκή πίεση. «Στην καταπίεση και στην άρνηση των 30 χρόνων φρανκο-ισπανικής δημοκρατίας απαντάμε με την αντίσταση άλλων 30 χρόνων […] Διατηρήσαμε ζωντανή τη φλόγα της ανεξαρτησίας.»
Οι «νέες ευκαιρίες» κατά την οργάνωση είναι το γεγονός ότι η λεγόμενη «πατριωτική αριστερά» (izquierda abertzale στα βασκικά, όρος που ουσιαστικά συμπίπτει με κόμματα ή οργανώσεις όπως το Μπατασούνα) είναι έτοιμη να εγκαταλείψει την άρνηση των τελευταίων 30 ετών, προσφέροντας τη δυνατότητα ενός δημοκρατικού ανοίγματος στη γνώμη όλων, χωρίς περιορισμούς.
Πάντως, η ΕΤΑ ξεκαθαρίζει ότι στόχος παραμένει η ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων. Μάλιστα ασκεί δριμεία κριτική στο κυβερνών Εθνικιστικό Βασκικό Κόμμα (PNV), κατηγορώντας το ότι έχει εγκαταλείψει τη «μοναδική λύση που μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον των Βάσκων».
Χθες, ο ραδιοσταθμός Cadena Ser παρουσίασε δημοσκόπηση από την οποία προκύπτει ότι το 52% των Ισπανών τάσσεται υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων μεταξύ ισπανικής κυβέρνησης και ΕΤΑ. Το 36,7% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά.
Οι Ισπανοί σε ποσοστό 48,3% θα αποδέχονταν μάλιστα κάποιες παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις με αντάλλαγμα τον τερματισμό των επιθέσεων, αλλά η πλειοψηφία (54,7%) αντιτίθεται στην αποφυλάκιση στελεχών της βασκικής οργάνωσης.
Nέες εκρήξεις στην Ισπανία
Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας σε ηλεκτρικό σταθμό έξω από την πόλη της Σαραγόσα (που δεν χρησιμοποιείται) χωρίς να υπάρξουν θύματα.
Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, η οργάνωση ΕΤΑ είχε ειδοποιήσει τις Αρχές για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού. Αργότερα, εξουδετερώθηκε ένας ακόμα εκρηκτικός μηχανισμός στον ίδιο υποσταθμό.
Σημειώνεται ότι στη Σαραγόσα αναμένεται να φτάσουν σήμερα Ο Ισπανός Χοσέ Θαπατέρο και ο υπουργός Αμυνας Χοσέ Μπόνο, προκειμένου να συμμετάσχουν σε συνεδρίαση του Γενικού Επιτελείου των ισπανικών Ένοπλων Δυνάμεων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βολιβία: Τουλάχιστον 14 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο που έπεσε σε γκρεμό 150 μέτρων
- Ιράν: Ο Τραμπ χαιρετίζει τις «πολύ καλές» συνομιλίες που θα συνεχιστούν «την επόμενη εβδομάδα»
- Επσταϊν – Γαλλία: Η εισαγγελία ξεκινά έρευνα σε βάρος του πρώην υπουργού πολιτισμού Τζακ Λανγκ
- Στου Ζωγράφου κάποιον βρήκε & έδωσε χρήματα και κινητό στη Λόρα είπε ο δικηγόρος της οικογένειας της
- Θεσσαλονίκη: Βόμβες μολότοφ και επεισόδια στο κέντρο μεταξύ κουκουλοφόρων και ΜΑΤ
- Η Ταϊβάν ζητά παράταση από τις ΗΠΑ για την παράδοση όπλων που δεν έχει αποπληρώσει