Ποινές πολυετούς κάθειρξης για τα μέλη του πυρήνα της Αλ Κάιντα στην Ισπανία
Ποινές πολυετούς κάθειρξης για τον επικεφαλής του πυρήνα της Αλ Κάιντα στην Ισπανία καθώς και για δημοσιογράφο του Αλ Τζαζίρα και άλλα 21 άτομα επέβαλε τη Δευτέρα ισπανικό δικαστήριο σε σχέση με την ανάμειξή τους στις επιθέσεις της 11/9/2001 στις ΗΠΑ.
31
Ποινές πολυετούς κάθειρξης για τον επικεφαλής του πυρήνα της Αλ Κάιντα στην Ισπανία καθώς και για δημοσιογράφο του Αλ Τζαζίρα και άλλα 21 άτομα επέβαλε τη Δευτέρα ισπανικό δικαστήριο σε σχέση με την ανάμειξή τους στις επιθέσεις της 11/9/2001 στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο Ιμάντ Γιαρκάς -φερόμενος ως ηγέτης του πυρήνα της Αλ Κάιντα στην Ισπανία- καταδικάστηκε σε 15 έτη κάθειρξης για συνωμοσία σε σχέση με τις επιθέσεις στις ΗΠΑ και σε 12 χρόνια επειδή ήταν ηγέτης τρομοκρατικής οργάνωσης.
Καταδικάστηκε επίσης ο δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα, Ταϊσίρ Αλούνι, σε 7ετή φυλάκιση κατηγορούμενος για συνεργασία με την Αλ Κάιντα. Το αραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα χαρακτήρισε άδικη την καταδίκη και δήλωσε πως θα ασκηθεί έφεση.
Οι ποινές αυτές πάντως είναι κατά πολύ μικρότερες από αυτές που είχε ζητήσει η εισαγγελία: συνολικά, οι εισαγγελείς είχαν προτείνει την ποινή-μαμούθ των 74.337 ετών κάθειρξης, δηλαδή 25 χρόνια για κάθε ένα από τα 2.973 θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ.
Σε μικρότερες ποινές κάθειρξης καταδικάστηκαν συνολικά άλλα 21 άτομα -κυρίως συριακής και μαροκινής καταγωγής- οι οποίοι κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, αλλά όχι για σχεδιασμό των επιθέσεων της 11/9.
Αθωώθηκε όμως ο συριακής καταγωγής Ισπανός πολίτης, Γκασούμπ αλ-Αμπράς Γκαλιούν, ο οποίος κατηγορούνταν επειδή τράβηξε λεπτομερές βίντεο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και άλλων ενδεχόμενων «στόχων» κατά τη διάρκεια ταξιδιού του σε αμερικανικές πόλεις το 1997.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Βολιβία: Τουλάχιστον 14 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο που έπεσε σε γκρεμό 150 μέτρων
- Ιράν: Ο Τραμπ χαιρετίζει τις «πολύ καλές» συνομιλίες που θα συνεχιστούν «την επόμενη εβδομάδα»
- Επσταϊν – Γαλλία: Η εισαγγελία ξεκινά έρευνα σε βάρος του πρώην υπουργού πολιτισμού Τζακ Λανγκ
- Στου Ζωγράφου κάποιον βρήκε & έδωσε χρήματα και κινητό στη Λόρα είπε ο δικηγόρος της οικογένειας της
- Θεσσαλονίκη: Βόμβες μολότοφ και επεισόδια στο κέντρο μεταξύ κουκουλοφόρων και ΜΑΤ
- Η Ταϊβάν ζητά παράταση από τις ΗΠΑ για την παράδοση όπλων που δεν έχει αποπληρώσει