Σικάγο: Η κατανάλωση προϊόντων σόγιας μειώνει την πρόοδο της οστεοπόρωσης στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.

Ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Vanderbilt με επικεφαλής τον Δρ Ξιανγκλαν Ζχανγκ ανέλυσε στοιχεία της μελέτης Shanghai Women’s Health Study στην οποία συμμετείχαν 24.000 γυναίκες χωρίς ιστορικό κατάγματος ή χρήσης ορμονικής θεραπείας, οι οποίες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγιο για τη διατροφή τους στην αρχή της μελέτης και 4,5 χρόνια μετά ξαναερωτήθηκαν για τη συχνότητα των οστικών καταγμάτων.

Οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν σε πέντε κατηγορίες ανάλογα με την κατανάλωση της σόγιας. Εκείνες με την υψηλότερη καταναλισκόμενη ποσότητα σόγιας, έτρωγαν τουλάχιστον 13 γραμμάρια την ημέρα, ενώ εκείνες με την χαμηλότερη ποσότητα, 5 γραμμάρια την ημέρα. Η μέση κατανάλωση ήταν 8,5 γραμμάρια.

Από την επεξεργασία των δεδομένων καταγράφηκαν συνολικά 1.770 κατάγματα ενώ διαπιστώθηκε ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης σόγιας είχαν 37% λιγότερες πιθανότητες οστικού κατάγματος εν συγκρίσει με γυναίκες που έτρωγαν λιγότερη σόγια.

Η παρατήρηση αυτή εξακολουθούσε να ισχύει ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, οι προσλαμβανόμενες θερμίδες, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, άλλα διατροφικά στοιχεία και παράγοντες κινδύνου της οστεοπόρωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προστατευτικό όφελος της σόγιας ήταν προφανές κυρίως μεταξύ των γυναικών που διένυαν την πρώτη δεκαετία της εμμηνόπαυσης. Για τη συγκεκριμένη υπό-ομάδα, ο κίνδυνος κατάγματος μειωνόταν κατά 48% μεταξύ εκείνων με την υψηλότερη κατανάλωση πρωτεΐνης σόγιας εν συγκρίσει με εκείνες με τη χαμηλότερη κατανάλωση.

Για τις γυναίκες που βρίσκονταν στην εμμηνόπαυση περισσότερα από δέκα χρόνια, ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 29%.

health.in.gr