Βήματα από τους Παλαιστινίους ζητά ο Σαρόν μετά την αποχώρηση από τη Γάζα
Στην Παλαιστινιακή Αρχή ρίχνει το κέντρο βάρους ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, δηλώνοντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ πως μετά από την απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας είναι η σειρά των Παλαιστινίων για βήματα προς την ειρήνευση.
51
Στην Παλαιστινιακή Αρχή ρίχνει το κέντρο βάρους ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, δηλώνοντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ πως μετά από την απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας είναι η σειρά των Παλαιστινίων για βήματα προς την ειρήνευση.
Ο Αριέλ Σαρόν δήλωσε πως οι Παλαιστίνιοι δικαιούνται να αποκτήσουν δικό τους κράτος και ότι το Ισράηλ κάνει κινήσεις για να συμφιλιωθεί μαζί τους, καθώς και με τα άλλα γειτονικά αραβικά κράτη.
Ακόμη, κάλεσε για άλλη μια φορά τους Παλαιστινίους να «εκμηδενίσουν την τρομοκρατία» και «την κουλτούρα μίσους» στις σχέσεις τους με το Ισραήλ, ζητώντας τον αφοπλισμό των εξτρεμιστικών ομάδων. «Τώρα είναι η σειρά των παλαιστινίων να αποδείξουν την επιθυμία τους για ειρήνη» δήλωσε ο Σαρόν.
«Οι Παλαιστίνιοι θα είναι για πάντα γείτονές μας. Τους σεβόμαστε και δεν επιθυμούμε να τους εξουσιάσουμε. Τους αξίζει ελευθερία και εθνική κυριαρχία» είπε.
Ο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος κήρυξε μαζί με τον Αριέλ Σαρόν κατάπαυση του πυρός τον περασμένο Φεβρουάριο, έχει δηλώσει κατ επανάληψη πως μία αντιπαράθεσή του με τους ενόπλους θα οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο.
Την Πέμπτη, ο Παλαιστίνιος ηγέτης διαβεβαίωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή ελέγχει «σε απόλυτο βαθμό» την κατάσταση στη Γάζα, κάνοντας μία έμμεση επίκριση στον Αριέλ Σαρόν, ο οποίος έχει τονίσει επανειλημμένα πως εφόσον δεν είναι ήρεμη η κατάσταση στη Γάζα η ειρηνευτική διαδικασία θα καθυστερήσει.
«Εκτιμώ ότι οι Παλαιστίνιοι ελέγχουν απόλυτα την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας» δήλωσε ο Αμπάς στη διάρκεια επίσκεψής του στη Ράφα, κοντά στη μεθόριο με την Αίγυπτο, όπου σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες χαοτικές σκηνές με τους Παλαιστίνιους να διασχίζουν κατά εκατοντάδες τα σύνορα προς την Αίγυπτο.
Σε δηλώσεις του την Τετάρτη από τη Νέα Υόρκη, κατόπιν συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Ο.Μπους, ο Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι «αν οι Παλαιστίνιοι δεν ελέγχουν καλά ό,τι συμβαίνει στη Γάζα, πλανάται μία αμφιβολία για το πολιτικό μέλλον». Ο Σαρόν είπε ότι ουσιαστικά η συνομιλία του με τον Μπους περιεστράφη στην κατάσταση στη Γάζα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Για αυτό αλλάζει πρόεδρο η Μπαρτσελόνα
- Η Μάργκο Ρόμπι φόρεσε ένα δερμάτινο σετ μεγαλύτερο σε ηλικία από αυτήν – Αλλά τα παπούτσια της έκλεψαν την παράσταση
- Ουκρανία: Μειώνουν την πυρηνική παραγωγή λόγω επιθέσεων – Χτύπημα Κιέβου σε ρωσικό εργοστάσιο πυραυλικού καυσίμου
- Ο EFSA υπέρ του εμβολιασμού για την ευλογιά των αιγοπροβάτων – «Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη η κυβέρνηση», λέει ο Β. Κόκκαλης
- Αβέβαιο το μέλλον του Κουζμίνσκας στην ΑΕΚ: «Ψάχνεται να φύγει» (pic)
- Greek Tax Filings: Which 18-Year-Olds Must File in 2026
