«Όχι» λένε Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία στις ΗΠΑ για μεγαλύτερη εμπλοκή στο Αφγανιστάν
Την άρνηση των Γάλλων, των Γερμανών και των Ισπανών εισέπραξε την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφλεντ, ο οποίος ζήτησε από τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους των ΗΠΑ να βοηθήσουν στην εξάρθρωση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
31
Την άρνηση των Γάλλων, των Γερμανών και των Ισπανών εισέπραξε την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφλεντ, ο οποίος ζήτησε από τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους των ΗΠΑ να βοηθήσουν στην εξάρθρωση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
Στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο ο Ράμσφελντ κάλεσε τις συμμαχικές χώρες να δώσουν χείρα βοηθείας στα μέτωπα του Αφγανιστάν, όμως οι υπουργοί Αμυνας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας υποστήριξαν ότι οι δυνάμεις τους θα πρέπει να συνεχίζουν να εργάζονται χωριστά από τους 20.000 Αμερικανούς στρατιώτες για τη διατήρηση της ειρήνης στη χώρα.
«Το μόνο κοινό των δυνάμεων των ΗΠΑ και των άλλων χωρών είναι ότι βρίσκονται στην ίδια χώρα» δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ο Ισπανός υπουργός Αμυνας Χοσέ Μπόνο.
Μετά την άρνηση, ο Ντ.Ράμσφελντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να διατηρούν ισχυρή στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν. «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν ασφαλώς να παίζουν σημαντικό ρόλο [στο Αφγανιστάν]» δήλωσε την Τετάρτη ο Ράμσφελντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών.
Με τις δηλώσεις αυτές, η Ουάσινγκτον διαψεύδει τα σενάρια που έκαναν λόγο για μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, καθώς στρατιώτες από τον Καναδά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις.
Διπλωμάτες της Συμμαχίας είχαν υπαινιχθεί ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν ίσως να μειώσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο Αφγανιστάν -στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ- στο 1/4 του συνολικού αριθμού στρατιωτών (18.000), που βρίσκονται στη χώρα.
Έτσι, τα αμερικανικά στρατεύματα απαρτίζουν περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν (30.000) και οι περισσότεροι Αμερικανοί στρατιώτες κυνηγούν τους αντάρτες Ταλιμπάν στα νότια και ανατολικά της χώρας.
Την άνοιξη του 2006, η Ατλαντική Συμμαχία θα αναλάβει το νότιο τομέα με επικεφαλής τη Βρετανία, που θα υποστηρίζεται από ολλανδικές και καναδικές δυνάμεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Μπενίτεθ: «Να βελτιωθούμε γιατί ο Ολυμπιακός είναι ένας πολύ καλός αντίπαλος»
- Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2026: Η ιστορία πίσω από τον σχεδιασμό των εντυπωσιακών στολών της Αϊτής
- Βαίνουν προς το τέλος τους οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες;
- Ο Ανδρουλάκης απάντησε με Tik Tok στο viral βίντεο νεαρής για την τρέλα που επικρατεί στα ενοίκια
- Βόλος: Τη Δευτέρα απολογείται η μητέρα που κατηγορείται για παιδική πορνογραφία – Είχε 9 φωτογραφίες της 7χρονης κόρης στο κινητό
- Αίγιο: Βίντεο-ντοκουμέντο από κινηματογραφική διάρρηξη κοσμηματοπωλείου