31

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν αμείωτα για δεύτερη ημέρα στη Β.Ιρλανδία με τους καθολικούς να συγκρούονται με προτεστάνες και αστυνομικούς. Τραυματίστηκαν τουλάχιστον 18 αξιωματικοί της αστυνομίας τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Σε ένα σημείο του Μπέλφαστ, περίπου 700 σκληροπυρηνικοί έριξαν βόμβες μολότοφ και άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, όπως μετέδωσε το BBC.

Οχήματα εκλάπησαν και εν συνεχεία παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ το κυνηγητό των καθολικών με τους προτεστάντες και τις δυνάμεις ασφαλείας συνεχίστηκε έως τις πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Τα εκτεταμένα επεισόδια άρχισαν την Κυριακή, όταν χιλιάδες μέλη και υποστηρικτές του Τάγματος της Οράγγης, φορώντας πολύχρωμες στολές και βασιλικά εμβλήματα και παίζοντας μουσική, άρχισαν -όπως κάθε καλοκαίρι- την «περίοδο παρελάσεων», για να γιορτάσουν την ήττα των καθολικών από τον Ουλιέλμο της Οράγγης τον 17ο αιώνα.

Οι περισσότεροι καθολικοί στην επαρχία θεωρούν αυτές τις πορείες προσβλητική επίδειξη του «θριάμβου» των πιστών στο στέμμα προτεσταντών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ