37

SPD: Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας είναι ένα σημαντικό ζήτημα σε αυτό τον προεκλογικό αγώνα. Η αύξησή του αποτελεί μεν για τους Σοσιαλδημοκράτες βήμα «προς τη λάθος κατεύθυνση», αλλά από την άλλη στο πρόγραμμα του κόμματος δεν διαψεύδεται κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εξάλλου, το SPD σχεδιάζει την επιβολή ενός «φόρου πλουσίων». Στα ετήσια εισοδήματα άνω των 250.000 ευρώ –500.000 ευρώ για παντρεμένους- θα επιβληθεί επιπρόσθετος φόρος, με αποτέλεσμα ο φορολογικός συντελεστής των εισοδημάτων αυτών να φτάσει το 45% από 42% που είναι σήμερα. Όσον αφορά στη φορολογία επιχειρήσεων, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στο εκλογικό πρόγραμμα του SPD, αλλά αναφέρεται ο γενικότερος στόχος που είναι η ενοποίηση της φορολογίας επιχειρήσεων μελλοντικά.

CDU/CSU: Οι Χριστιανοδημοκράτες θέλουν να αυξήσουν το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας από 16% σε 18% από 1/1/2006. Αντιθέτως, στη φορολογία εισοδήματος σκοπεύουν να μειώσουν την κατώτατη κλίμακα από 15% σε 12% και την ανώτατη από 42% σε 39%. Προτείνει εξάλλου αφορολόγητο όριο 8.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα. Η CDU θέλει να καταργήσει το φόρο κληρονομιάς στις επιχειρήσεις υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Πράσινοι: Τάσσονται κατά της αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Η μεσαία τάξη πρέπει να πληρώνει χαμηλότερους φόρους, ενώ προτείνεται αντίστοιχα η αύξηση του φορολογικού συντελεστή για ανώτερα εισοδήματα. Η φορολογία επιχειρήσεων πρέπει να είναι εντελώς διαφορετική από τη φορολογία φυσικών προσώπων. Ο «οικολογικός φόρος» δεν θα πρέπει να αυξηθεί περισσότερο.

Φιλελεύθεροι: Το FDP δεν θέλει αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Προτείνει τρεις φορολογικούς συντελεστές: 15%, 25% και 35% για τα ανώτερα εισοδήματα. Το αφορολόγητο όριο πρέπει να τεθεί στα 7.700 ευρώ ετησίως. Εισηγείται επίσης αλλαγή του τρόπου φορολογίας των επιχειρήσεων.

Κόμμα της Αριστεράς: Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας πρέπει να παραμείνει στο 16%, ενώ για φάρμακα πρέπει να μειωθεί στο 7%. Η κατώτερη φορολογική κλίμακα πρέπει να παραμείνει στο 15% και το αφορολόγητο όριο να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ. Αντιθέτως, προτείνει να αυξηθεί ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής στο 50% για ετήσια εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ