31

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι «παγώνει» το σχέδιο για τη δημιουργία 1.000 νέων κατοικιών για τους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη κοντά στην Ιερουσαλήμ, «υπακούοντας» στη σχετική αντίθεση των ΗΠΑ για μία κίνηση που οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι τους αφαιρεί τη δυνατότητα ίδρυσης βιώσιμου κράτους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, με σχέδιο του οποίου αποχώρησαν τον περασμένο μήνα εβραίοι έποικοι από την Λωρίδα της Γάζας, από καιρό θέλει να δημιουργήσει μία συνέχεια μεταξύ της Ιερουσαλήμ και του μεγαλύτερου ισραηλινού οικισμού στη Δυτική Όχθη Μααλέ Αντουμίμ, παρά τις ανησυχίες από την πλευρά των ΗΠΑ ότι αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες σε οποιασδήποτε μελλοντικές ειρηνευτικές πρωτοβουλίες.

«Το κράτος του Ισραήλ δεσμεύτηκε να παγώσει την δημιουργία νέων κατοικιών» δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Jerusalem Post ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Εχούντ Ολμέρτ.

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κράτους τους, όποτε ιδρυθεί. Το Ισραήλ κατέλαβε το ανατολικό τομέα της Ιερουσαλήμ μαζί με την Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας κατά τον πόλεμο του 1967.

Ερωτηθείς για τα σχόλια του Ολμέρτ, ο Παλαιστίνιος υπουργός Προγραμματισμού Γκασάν αλ-Χατίμπ απάντησε ότι «η υπόσχεση να παγώσουν οι οικοδομικές εργασίες στον οικισμό Μααλέ Αντουμίμ [28.000 έποικοι] είναι ένα θετικό βήμα, εφόσον το Ισραήλ τηρήσει την δέσμευσή του».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό