51

Η κυβέρνηση θα επιβάλει κυρώσεις εάν διαπιστωθεί η οποιαδήποτε παράλειψη ή ολιγωρία στην αντιμετώπιση της αεροπορικής τραγωδίας, δηλώνει τη Δευτέρα ο Θ.Ρουσόπουλος. Κατάθεση εκπροσώπου της Helios στη ΓΑΔΑ, αλαλούμ με τις πτήσεις της εταιρείας στη Λάρνακα. Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρώτα επίσημα στοιχεία για το δυστύχημα.

Εν τω μεταξύ, συλλυπητήριο τηλεγράφημα για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

Στην πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το αεροπορικό δυστύχημα στο Γραμματικό Αττικής -μετά τις δηλώσεις την Κυριακή έπειτα από την έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού πως «όλοι δούλεψαν με αυτοθυσία και επαγγελματισμό».

Υπογράμμισε πως «αν παρά ταύτα διαπιστωθεί η οποιαδήποτε παράλειψη ή ολιγωρία, η κυβέρνηση θα επιβάλει κυρώσεις». Σε ειδικότερη ερώτηση σχετική με το ημίωρο που μεσολάβησε από την είσοδο του αεροσκάφους στον ελληνικό εναέριο χώρο έως την ενημέρωση του κρατικού μηχανισμού, ο κ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΥΠΑ στις 19 Αυγούστου.

Στο κείμενο αυτό αναφέρεται ότι «ο διοικητής της ΥΠΑ Δ.Σταμάτης έδωσε έγγραφη εντολή να καταγραφούν σε επίσημη αναφορά όλες οι ενέργειες των υπαλλήλων και τα στοιχεία που προκύπτουν από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και από τα τέσσερα ραντάρ που κατέγραψαν την πορεία του μοιραίου αεροσκάφους».

Η αναφορά αυτή παρεδόθη σήμερα, Δευτέρα -είπε ο Θ.Ρουσόπουλος- και συμπλήρωσε πως σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Μεταφορών Μ.Λιάπη «εντός της εβδομάδος θα προωθηθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες, εφόσον κριθεί ότι έτσι πρέπει να γίνει, για να διαπιστωθεί αν τηρήθηκαν αυστηρά οι κανόνες που ισχύουν γιαυτές τις περιπτώσεις».

Ένορκη Διοικητική Εξέταση στην ΥΠΑ

Την Τρίτη θα καταθέσουν στην Ασφάλεια οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που είχαν βάρδια το μοιραίο πρωϊνό της 14ης Αυγούστου, ενώ ταυτόχρονα θα αρχίσει και Ένορκη Διοικητική Εξέταση στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξε κάποια ολιγωρία που συνέβαλε στο δυστύχημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες περί εντολής του Κώστα Καραμανλή για καθαίρεση της ηγεσίας της Πολιτικής Αεροπορίας λόγω ολιγωρίας στην αντιμετώπιση της αεροπορικής τραγωδίας με το Boeing-737 της Helios Airways.

«Θέλω να είναι οι πάντες βέβαιοι ότι, όπως από την πρώτη στιγμή δώσαμε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που διαθέταμε για το δυστύχημα, έτσι ως το τέλος διερεύνησης αυτής της υπόθεσης θα δοθούν επίσης στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που θα έχουν συγκεντρωθεί» υπογράμμισε.

Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, η κυβέρνηση θα ενημερώσει τις δύο αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της επιστολής του προέδρου της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων Α.Τσολάκη προς τον υπουργό Μεταφορών Μ.Λιάπη για τις πρώτες ενδείξεις για τα αίτια του δυστυχήματος, ο Θ.Ρουσόπουλος περιορίστηκε να δηλώσει ότι το κείμενο έχει δοθεί στη δημοσιότητα «κατά τήρηση της διεθνούς πρακτικής».

Στοιχεία και από το ΝΑΤΟ

Σε ερώτηση εάν υπήρξε επικοινωνία με το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο στη Νάπολη, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι έγιναν όλα όσα προβλέπονται, δηλαδή ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι υπήρξε επικοινωνία.

Αναφορικά, με την παρουσία ερευνητών του «Δημόκριτου» στην περιοχή του δυστυχήματος, ο κ. Ρουσόπουλος διευκρίνισε ότι όπως προβλέπεται από τους διεθνείς κανόνες απαιτήθηκε η παρουσία των ειδικών στην περιοχή του δυστυχήματος για τον έλεγχο ενδεχόμενης διαρροής ραδιενέργειας.

Ερωτηθείς σχετικά με πληροφορίες περί ενοικίασης αεροσκαφών από την Ολυμπιακή χωρίς προηγούμενο τεχνικό έλεγχο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η ΟΑ παγίως «κάνει τεχνικό έλεγχο, όπως διεθνώς προβλέπεται, σε όλα τα αεροσκάφη που χρησιμοποιεί».

Η αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου απασχόλησε και την τρίωρη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου για τις ενέργειες τόσο από την πλευρά της Λευκωσίας όσο και από την πλευρά της Αθήνας για εξακρίβωση των αιτίων του δυστυχήματος.

Κατάθεση εκπροσώπου της Helios στη ΓΑΔΑ

Η πρώτη κατάθεση από πλευράς της εταιρείας Helios Airways και συγκεκριμένα του εκπροσώπου της στην Αθήνα σε σχέση με το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στο Γραμματικό δόθηκε τη Δευτέρα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής

Περίπου στη 1:30 το μεσημέρι προσήλθε στη ΓΑΔΑ ο εκπρόσωπος της εταιρείας Helios στην Αθήνα, Γιώργος Δημητρίου, και οδηγήθηκε στα γραφεία της Ασφάλειας, όπου και κατέθεσε όσα γνωρίζει για τη μοιραία πτήση του κυπριακού αεροσκάφους που συνετρίβη στις 14 Αυγούστου στο Γραμματικό.

Η κατάθεση του κ. Δημητρίου, ο οποίος προσήλθε με το δικηγόρο του, διήρκεσε τρεις ώρες και, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεση του φέρεται να είπε ότι το αεροπορικό δυστύχημα το έμαθε από συγγενικό του πρόσωπο που επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικά και τον ενημέρωσε σχετικά με όσα είχε ακούσει στην τηλεόραση.

Στη συνέχεια, όπως φέρεται να ανέφερε, πήγε στα γραφεία της εταιρείας για να μάθει τι ακριβώς είχε συμβεί.

Την Τρίτη αναμένεται κατάθεση και από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που είχαν βάρδια το μοιραίο πρωϊνό της 14ης Αυγούστου.

Εν τω μεταξύ, αλαλούμ επικρατεί με τις πτήσεις της Helios Airways στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Οι πτήσεις εκτελούνται με ναυλωμένα αεροσκάφη από τη Βουλγαρία και το Λίβανο, ενώ μόνο μία πτήση θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας με αεροσκάφος της κυπριακής εταιρείας.

Ανταποκρίσεις αναφέρουν χάος στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και καθυστερήσεις στην εκτέλεση πτήσεων της Helios που ξεπερνούν ακόμη και τις δέκα ώρες. Επισημαίνεται ότι η αεροπορική εταιρεία πρόκειται να αποστείλει προς επιθεώρηση σε σουηδικό οίκο τα δύο εναπομείναντα Boeing που διαθέτει στο στόλο της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ