
Αγώνας δρόμου στο Ιράκ για συμφωνία επί του νέου Συντάγματος της χώρας
Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς στην ιρακινή πρωτεύουσα οι διαβουλεύσεις για το τελικό σχέδιο του νέου Συντάγματος, αφού η σχετική προθεσμία λήγει τη Δευτέρα. Συνεχίζονται, όμως, και οι επιθέσεις των ανταρτών κατά Αμερικανών στρατιωτών.
30
Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς στην ιρακινή πρωτεύουσα οι διαβουλεύσεις για το τελικό σχέδιο του νέου Συντάγματος, αφού η σχετική προθεσμία λήγει τη Δευτέρα. Συνεχίζονται, όμως, και οι επιθέσεις των ανταρτών κατά Αμερικανών στρατιωτών.
Τα μεγαλύτερα εμπόδια για την υιοθέτηση του τελικού κειμένου είναι ο ομοσπονδιακός ή μη χαρακτήρας του κράτους και ο ρόλος του ισλάμ.
Ο Ιρακινός πρόεδρος, Τζαλάλ Ταλαμπανί, εμφανίστηκε χθες βέβαιος ότι το σχέδιο θα παραδοθεί σήμερα στο Κοινοβούλιο. Αντίθετα, το πρωί της Κυριακής ο επικεφαλής του Κοινοβουλίου δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Ο ίδιος είπε ακόμα ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο της Βουλής για το μεσημέρι της Δευτέρας, προκειμένου τα μέλη της Βουλής να εξετάσουν το κείμενο του νέου Συντάγματος.
Πάντως, ο Ιρακινός πρεσβευτής στο Λονδίνο Σαλάχ αλ Σάιχλι, διαβεβαίωσε σήμερα ότι τα δικαιώματα των γυναικών θα κατοχυρωθούν από το νέο Σύνταγμα.
Μιλώντας στο BBC o διπλωμάτης τόνισε ότι το γεγονός ότι το Ισλάμ γίνεται και πάλι η επίσημη θρησκεία του Ιράκ δεν σημαίνει ότι τα δικαιώματα των γυναικών απειλούνται.
«Αυτό το Σύνταγμα θα εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, σε τρόπον ώστε να υπάρχει πραγματική ισότητα […] ας θυμηθούμε ότι το 1925 το Ισλάμ δεν ήταν μόνον η επίσημη θρησκεία του Ιράκ, αλλά και πολλών ισλαμικών χωρών της Μέσης Ανατολής» σημείωσε.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι επιθέσεις των ανταρτών σε διαφορετικά σημεία της χώρας. Από τον αμερικανικό στρατό ανακοινώθηκε σήμερα ότι τις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν πέντε Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι πέντε.
Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε όταν το όχημά τους έπεσε σε βόμβα σε δρόμο κοντά στη πόλη Τουζ, 180χλμ βόρεια της Βαγδάτης.
Στο δυτικό Ιράκ σε δρόμο που οδηγεί στα σύνορα με την Ιορδανία, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν όταν το αυτοκίνητό τους πάτησε νάρκη νωρίς σήμερα, ενώ στη Βαγδάτη, ένας πέμπτος στρατιώτης σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό του πάτησε νάρκη στο δυτικό τμήμα της πόλης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Μεξικό: Πυροβολισμοί στις πυραμίδες του Τεοτιουακάν – Μια τουρίστρια νεκρή
- Θύμα του πολέμου στο Ιράν η οικονομία της Ουκρανίας
- Έντι Μέρφι και Μάρτιν Λόρενς: Έγιναν παππούδες και μοιράζονται το ίδιο εγγόνι
- Η Ρεάλ Μαδρίτης πανηγύρισε το δεύτερο Youth League της ιστορίας της (vid)
- Νέα Δημοκρατία: Σε περιδίνηση η «γαλάζια» παράταξη – Κλίμα εσωστρέφειας και αμφισβήτησης
- Πάτρα: Ελεύθερος υπό όρους ο πατέρας που εξανάγκαζε τον 12χρονο γιο του να δουλεύει



