30

Δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο μετέβησαν στο Ριάντ για να αποτίσουν φόρο τιμής στον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Φαχντ, ο οποίος απεβίωσε τη Δευτέρα. Η κηδεία του στο τέμενος Τούρκι Αμπντελαζίζ στο Ριάντ ήταν εξαιρετικά σεμνή και λιτή, όπως άλλωστε αρμόζει στην αυστηρή μουσουλμανική παράδοση της χώρας.

Ο πρώτος Αραβας ηγέτης που βρέθηκε στο Ριάντ για την κηδεία ήταν ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Στην επικήδεια τελετή παρέστησαν οι βασιλείς της Ιορδανίας και του Μαρόκου, καθώς και οι πρόεδρο της Αιγύπτου, της Υεμένης, του Ιράκ, του Πακιστάν, του Αφγανιστάν και του Λιβάνου.

Δυτικοί ηγέτες και αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας, μετέβησαν αργότερα στο Ριάντ και εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους μετά από την επικήδεια τελετή και την ταφή του Σαουδάραβα μονάρχη.

Στο μήνυμά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Ανθρωπος με μεγάλο όραμα, ο βασιλιάς Φαχντ υπήρξε πηγή έμπνευσης για τους Σαουδάραβες».

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη: «Στη διάρκεια της βασιλείας του έβαλε την ασφάλεια των πολιτών της χώρας του πάνω από όλα. Σε δύσκολες στιγμές εγγυήθηκε την ασφάλεια, την ενότητα της Σαουδικής Αραβίας».

Ο Φαχντ ενταφιάστηκε στο νεκροταφείο του αλ Ουντ σε έναν εξαιρετικά λιτό τάφο. «Ο τάφος του είναι όπως κάθε μουσουλμάνου» εξήγησε ο μουφτής σεΐχης Αμπντουλαζίζ μπιν Αμπντουλάχ αλ Σεΐχ.

Οι σημαίες δεν θα κυματίζουν μεσίστιες, δεδομένου ότι στη σημαία της Σαουδικής Αραβίας αναγράφεται το σύμβολο της Πίστης για τους μουσουλμάνους («Δεν υπάρχει άλλος Θεός από τον Αλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης του») και κάτι τέτοιο θα ήταν ένδειξη βλασφημίας.

Ανοιχτά παραμένουν τα μαγαζιά, τα εστιατόρια και οι δημόσιες υπηρεσίες του βασιλείου.

Ο βασιλιάς Φαχντ άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Δευτέρας σε νοσοκομείο του Ριάντ, όπου νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες. Από το 1995 αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, με αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο οι δημόσιες εμφανίσεις του.

Η διαδοχή ήταν ήρεμη και άμεση. Νέος βασιλιάς ο Αμπντάλα, ο λιγότερο φιλοδυτικός ετεροθαλής αδελφός του Φαχντ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ