
«Πράσινο φως» για πρόωρες εκλογές στη Γερμανία και από τον πρόεδρο της χώρας
Οριστικά προς πρόωρες εκλογές στις 18 Σεπτεμβρίου βαίνει η Γερμανία, καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Χορστ Κέλερ, συμφώνησε την Πέμπτη να διαλύσει το Κοινοβούλιο, όπως ήταν άλλωστε η επιδίωξη του καγκελαρίου, Γκέρχαρντ Σρέντερ.
31
Οριστικά προς πρόωρες εκλογές στις 18 Σεπτεμβρίου βαίνει η Γερμανία, καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Χορστ Κέλερ, συμφώνησε την Πέμπτη να διαλύσει το Κοινοβούλιο, όπως ήταν άλλωστε η επιδίωξη του καγκελαρίου, Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Η απόφαση του Κέλερ ουσιαστικά αίρει και το τελευταίο σημαντικό εμπόδιο προς την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, την οποία ζήτησε ο Γερμανός καγκελάριος στις 22 Μαΐου, την επομένη της συντριβής του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στις τοπικές εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας -παραδοσιακό προπύργιο του SPD.
Είχε ακολουθήσει η παροχή ψήφου… μη εμπιστοσύνης στο γερμανικό Κοινοβούλιο (Bundestag) την 1η Ιουλίου, που άνοιξε το δρόμο για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για το φθινόπωρο. Η κανονική θητεία της κυβέρνησης Σρέντερ έληγε το Σεπτέμβριο του 2006.
Οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν βέβαια να ματαιωθούν στην περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας θεωρήσει το σχέδιο Σρέντερ -με την εσκεμμένη απώλεια της ψήφου εμπιστοσύνης- αντισυνταγματικό.
Ωστόσο, ελάχιστοι νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα αντιδρούσε στη βούληση του προέδρου της χώρας και έτσι οι πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν στις 18 Σεπτεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για τον καγκελάριο Σρέντερ, το κόμμα του οποίου υπολείπεται σημαντικά στις δημοσκοπήσεις των Χριστιανοδημοκρατών της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Toi & Moi: Πέθανε ο συνιδρυτής, Δημήτρης Παπαζαφειρόπουλος
- Προκόπης Παυλόπουλος: Η διεκδίκηση των κλαπέντων από τους Βουλγάρους χειρογράφων και κειμηλίων της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο
- Η Τουρκία επιμένει στον όρο «Τουρκικά Στενά» με νέα επιστολή της στον ΟΗΕ
- Child Benefit Boost: Who Gets Up to €150 Per Child
- Νέα ντοκουμέντα από τη δολοφονία του 20χρονου Νικήτα – «Το έγκλημα ήταν σχεδιασμένο», λένε οι συγγενείς του
- Γερμανία: Το 52% δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση Μερτς θα εξαντλήσει τη θητεία της – Σταθερό προβάδισμα για την AfD
