Απαγορεύτηκε στην ΕΕ η χρήση έξι επιβλαβών χημικών σε παιχνίδια
Έξι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε πλαστικά προϊόντα για να τα κάνουν πιο εύκαμπτα απαγορεύτηκαν στην παραγωγή πλαστικών παιχνιδιών που κυκλοφορούν στην ΕΕ, λόγω ενδείξεων ότι είναι καρκινογόνα και προκαλούν διαταραχές στο αναπαραγωγικό σύστημα.
36
Έξι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε πλαστικά προϊόντα για να τα κάνουν πιο εύκαμπτα απαγορεύτηκαν στην παραγωγή πλαστικών παιχνιδιών που κυκλοφορούν στην ΕΕ, λόγω ενδείξεων ότι είναι καρκινογόνα και προκαλούν διαταραχές στο αναπαραγωγικό σύστημα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οριστικοποίησε την Τρίτη την προσωρινή απαγόρευση που επιβλήθηκε το 1999.
Ο νέος νόμος αφορά έξι φθαλικές ενώσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε πλαστικά PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο) ως μαλακτικά, για να τα κάνουν πιο εύκαμπτα. Η απαγόρευση αφορά μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων που παράγονται στην ΕΕ ή εισάγονται από την Κίνα.
Το Ευρωκοινιοβούλιο απαγόρευσε τις τρεις πιο επικίνδυνες φθαλικές ενώσεις (DEHP, DBP και BBP) σε όλα τα παιχνίδια και είδη βρεφικής φροντίδας, ενώ τρεις ακόμα φθαλικές ουσίες (DINP, DIDP και DNOP) απαγορεύονται σε είδη για βρέφη κάτω των τριών ετών.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που συνέταξε τη νομοθεσία, οι φθαλικές ενώσεις μπορούν να απελευθερωθούν όταν το παιδί βάλει το παιχνίδι στο στόμα τους.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα εν λόγω φθαλικά άλατα προκαλούν βλάβες στο ήπαρ, τους νεφρούς και τους όρχεις καθώς και καρκίνο. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το Μάιο ενοχοποιούσε τις ενώσεις αυτές για «εκθήλυνση» των αρσενικών εμβρύων.
Σε κείμενο που εξέδωσε νωρίτερα, η Toy Industries of Europe, ο σύνδεσμος των Ευρωπαίων κατασκευαστών παιχνιδιών, που περιλαμβάνει εταιρείες όπως η Lego Group και η Mattel Inc., υποστηρίζει ότι η απαγόρευση του DINP θα «προκαλέσει προβλήματα προμηθειών εντός της ευρωπαϊκής αγοράς παιχνιδιών, ως αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης για τον πολύ μικρό αριθμό εγκεκριμένων εναλλακτικών ουσιών».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Στη φρεγάτα «Κίμων» ο Μακρόν, με Μητσοτάκη και Δένδια
- Ο ευρωπαϊσμός της ΝΔ τελειώνει εκεί όπου ξεκινούν τα σκάνδαλά της
- Ιταλικά ΜΜΕ: «Συμφώνησε με την Αρμάνι ο Πίτερς και αποχωρεί από τον Ολυμπιακό» (pic)
- Η Κλέλια Ανδριολάτου δίνει μια «γεύση» από τις backstage στιγμές του Maestro
- Θεσσαλονίκη: Αναστέλλονται δρομολόγια της Hellenic Train – Με λεωφορεία θα εξυπηρετούνται οι επιβάτες
- Πάνε για… σκούπα οι Λέικερς κόντρα στους Ρόκετς – Μεγάλα «διπλά» για Σπερς και Σέλτικς (vids)
- Ολυμπία Κηρύκου: Νέες μαρτυρίες φέρνουν ανατροπή στην υπόθεση της μυστηριώδους εξαφάνισης
- Αδέλφια Κάσιο κατά Μάικλ Τζάκσον: Μας εκπαίδευσε να τον υπερασπιζόμαστε, ενώ μας κακοποιούσε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/kiarash-mansouri-7yIWldVlGks-unsplash-1-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442