Νέα Υόρκη: Αν και ορισμένοι λάτρεις του καφέ αναπτύσσουν ανοχή στην καφεΐνη, εκείνοι που δεν επιτυγχάνουν κάτι τέτοιο, ίσως αυξάνουν την αρτηριακή τους πίεση κάθε φορά που πίνουν ένα φλιτζάνι καφέ, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Hypertension.

Ο ρόλος της καφεΐνης στην υπέρταση δεν είναι εντελώς ξεκάθαρος. Ένας βασικός λόγος είναι ότι ενώ στα εργαστηριακά πειράματα η καφεΐνη φαίνεται ότι προάγει την μεσοπρόθεσμη αύξηση της αρτηριακής πίεσης, μελέτες στον γενικό πληθυσμό απέτυχαν να συνδέσουν την πρόσληψη καφεΐνης με τον κίνδυνο υπέρτασης.

Μια εξήγηση που έχει δοθεί γιατην ασυμφωνία αυτή είναι ότι στην πραγματική ζωή τα άτομα που πίνουν τακτικά καφέ αναπτύσσουν ανοχή και τελικά αποτυγχάνουν να έχουν αντίδραση στην αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι ενώ μερικοί αναπτύσσουν ανοχή, άλλοι συνεχίζουν να έχουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης μετά από ένα φλιτζάνι καφέ.

Η παρούσα μελέτη είναι συνέχεια μιας πειραματικής μελέτης της ερευνητικής ομάδας του Κέντρου Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα με επικεφαλής τον Δρ Νόα Φάραγκ όπου διαπιστώθηκε ότι περίπου οι μισοί τακτικοί καταναλωτές καφεΐνης παρουσίασαν μικρή αύξηση της αρτηριακής πίεσης μετά από ένεσης καφεΐνης.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν φορητά πιεσόμετρα για να καταγράψουν τις αλλαγές στην αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της ημέρας στην ίδια ομάδα ανθρώπων. Η μελέτη διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες. Για μια εβδομάδα, οι συμμετέχοντες πήραν κάψουλες με ανενεργή σύσταση, που δεν περιείχαν καφεΐνη, και την έκτη ημέρα πήραν μια μεγάλη δόση καφεΐνη αντίστοιχης επτά φλιτζανιών καφέ και η αρτηριακή τους πίεση μετρήθηκε για 24 ώρες.

Τις υπόλοιπες εβδομάδες, κατανάλωσαν μέτριες έως αυξημένες ποσότητες καφεΐνης για πέντε ημέρες και στη συνέχεια μια τεράστια ποσότητα καφεΐνης την ημέρα της μέτρησης της αρτηριακής πίεσης.

Βασιζόμενοι στο πειραματικό στάδιο της μελέτης, οι επιστήμονες χώρισαν τους συμμετέχοντες (άνδρες και γυναίκες) σε ομάδες, χαμηλής και υψηλής ανοχής.

Οι συμμετέχοντες με αυξημένη ανοχή στην καφεΐνη είχαν αύξηση της αρτηριακής πίεσης μόνο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που δεν κατανάλωναν καφεΐνη για πέντε ημέρες και μετά πήραν την μεγάλη δόση την ημέρα του ελέγχου.

Αντιθέτως η ομάδα της χαμηλής ανοχής συνέχιζε να έχει αυξήσεις στις τιμές της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έπαιρνε καφεΐνη σε αρκετές ημέρες πριν τον έλεγχο, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είχεαναπτύξει ανοχή.

Για τα υγιή άτομα με φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης, η επίδραση της καφεΐνης δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία, αλλά για εκείνους με παράγοντες κινδύνου υπέρτασης η πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να είναι σημαντικός παράγοντας.

health.in.gr