31

Μία ακόμη επικριτική για τις ΗΠΑ έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. Σε αυτήν κατηγορείται το υπουργείο Δικαιοσύνης για την παράνομη κράτηση 70 περίπου μουσουλμάνων, στους οποίους είχαν απαγγελθεί αβάσιμες κατηγορίες για τρομοκρατία μετά την 11/9/2001.

Όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε συλλάβει και κρατούσε τους 70 περίπου μουσουλμάνους βάσει ενός ομοσπονδιακού νόμου, που τους θεωρούσε «μάρτυρες, που είναι πιθανόν να διαφύγουν στο εξωτερικό».

Στην έκθεση ασκείται κριτική στην κυβέρνηση επειδή δεν συνέλαβε τους ανθρώπους αυτούς ως υπόπτους για εγκλήματα, κάτι που θα σήμαινε την απελευθέρωση των περισσοτέρων αργότερα, όπως μετέδωσε το BBC.

Ο σχετικός νόμος που επικαλέστηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επιτρέπει την κράτηση μαρτύρων, οι οποίοι πιστεύεται ότι έχουν πληροφορίες για σημαντικές εγκληματικές πράξεις, αλλά ενδέχεται να διαφύγουν.

Στην έκθεση ωστόσο, επισημαίνεται ότι «διαστρεβλώθηκε» το γράμμα και το πνεύμα του νόμου κατά απαράδεκτο τρόπο. Επίσης, ότι οι 70 μουσουλμάνοι κρατούνταν χωρίς να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία εναντίον τους.

Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν είχαν ενημερωθεί για το λόγο σύλληψής τους, δεν τους επετράπη άμεση πρόσβαση σε δικηγόρο ούτε τους άφησαν να δουν τις εναντίον τους αποδείξεις, επισημαίνεται στην έκθεση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ