Απο το 2006 σε ισχύ ο νέος νόμος για τη μεταναστευτική πολιτική
Από 1/1/2006 τίθεται σε ισχύ ο νέος νόμος για τη μεταναστευτική πολιτική. Μέχρι τότε δίνεται παράταση στις προσωρινές άδειες που έχουν λήξει. Στόχος η ενοποίηση της άδειας διαμονής και εργασίας και ο εξορθολογισμός του συστήματος μετακλήσεων αλλοδαπών για εργασία.
38
Κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη μεταναστευτική πολιτική, το οποίο παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2006 και δίνει μια τρίτη ευκαιρία σε όσους μετανάστες βρίσκονται παράνομα ή ημινόμιμα στη χώρα, όπως όσοι είχαν υποβάλει τα χαρτιά τους για άδεια παραμονής, αλλά λόγω ελλείψεων στους φακέλους τους ή λόγω γραφειοκρατικών διατυπώσεων, οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν.
Στις περιπτώσεις αυτές οι ενδιαφερόμενοι παίρνουν παράταση της προσωρινής άδειας που έχει λήξει μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ «παγώνουν» οι όποιες διαδικασίες για απελάσεις. Αυτοδικαίως παρατείνονται και οι άδειες διαμονής που έληξαν μετά τις 30/6/04.
Οι αλλοδαποί αυτής της κατηγορίας έχουν τώρα τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση άδειας εργασίας από τη δημοσίευση του νέου νόμου και μέχρι τις 31/10/05, ενώ οι Διευθύνσεις Εργασίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων υποχρεούνται να εκδώσουν τις άδειες το αργότερο έως το τέλος του χρόνου.
Ευκαιρία επίσης για να νομιμοποιηθούν δίδεται και στους αλλοδαπούς, οι οποίοι διαμένουν παράνομα στη χώρα. Γι αυτούς προβλέπεται η χορήγηση προσωρινής άδειας διαμονής, εφόσον βρίσκονται στην Ελλάδα για ένα τουλάχιστον χρόνο, αλλά αυτό θα πρέπει να πιστοποιείται από το διαβατήριό τους.
Η προσωρινή αυτή άδεια ισχύει ως άδεια εργασίας και ισχύει για ένα χρόνο. Μετά τη λήξη του διαστήματος αυτού η ανανέωση της άδειας θα γίνεται με βάση έναν από τους λόγους που προβλέπει ο νόμος. Οι αιτήσεις για προσωρινή άδεια υποβάλλονται στους Δήμους από 1/10/05 έως το τέλος του χρόνου.
Στόχοι του νομοσχεδίου είναι:
α) η ενοποίηση της άδειας διαμονής και εργασίας σε μία πράξη, η οποία εκδίδεται από τον γγ της οικείας Περιφέρειας. Ο μετανάστης θα καταθέτει την αίτησή του με τα δικαιολογητικά στο Δήμο της περιοχής του και θα συναλλάσσεται στη συνέχεια μόνο με της αρμόδια υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας.
β) ο εξορθολογισμός του συστήματος μετακλήσεων αλλοδαπών για εργασία στην Ελλάδα, με την ενεργοποίηση των Περιφερειακών Επιτροπών Μετανάστευσης. Οι Επιτροπές αυτές θα καταρτίζουν εκθέσεις αναφορικά με τις ανάγκες του εργατικού δυναμικού σε επίπεδο Περιφέρειας, αναλυτικά για κάθε νομό της χώρας, σε συνάρτηση με την προσφορά και ζήτηση της εργασίας και το ημεδαπό εργατικό προσωπικό. Οι περισσότερες από τις κατηγορίες αδειών διαμονής ανανεώνονται ανά διετία.
γ) οριοθετείται με σαφήνεια η χορήγηση άδειας για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς και η χορήγηση αδείας διαμονής για εξαρτημένη εργασία, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα εποχικής εργασίας του μετανάστη στο πλαίσιο ειδικής διαδικασίας μετάκλησής του για ένα χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από έξι μήνες το χρόνο.
δ) διευκολύνεται η οικογενειακή επανένωση και προσδιορίζονται τα μέλη της οικογένειας του μετανάστη, για συζύγους που έχουν συμπληρώσει το 18ο χρόνο ηλικίας τους, καθώς και τα κάτω των 18 ετών άγαμα τέκνα τους.
Ακόμη, προβλέπεται η κοινωνική ένταξη των αλλοδαπών που αποσκοπεί στη χορήγηση δικαιωμάτων και αποβλέπει στην υποχρέωση σεβασμού των θεμελιωδών κανόνων και αξιών της κοινωνίας.
Ωστόσο, στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται, καθώς η κυβέρνηση δεν το θεωρεί σκόπιμο αυτή τη στιγμή όπως είπε ο υπουργός, η χορήγηση πολιτικών δικαιωμάτων στους μετανάστες που ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, δηλαδή να ψηφίζουν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο κ. Παυλόπουλος ερωτηθείς πάνω σε αυτό το θέμα είπε πως δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη οι κατάλληλες υποδομές και πως πρώτα πρέπει να εφαρμοστεί η μεταναστευτική πολιτική. Τόνισε πως όποιος επιζητά το αντίθετο καταφεύγει σε λαϊκιστικούς τρόπους αντιμετώπισης του θέματος.
Επιπλέον, θεσπίζεται για πρώτη φορά το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος αλλοδαπού, σύμφωνα με σχετική οδηγία της ΕΕ. Η ιδιότητα αυτή αποκτάται εφόσον ο αλλοδαπός διαμένει νόμιμα και συνεχώς για μια πενταετία στην Ελλάδα και εφόσον διαθέτει για τον ίδιο και για την οικογένειά του σταθερούς πόρους και πλήρη ασφάλιση ασθενείας.
Κριτήρια με τα οποία εισάγεται ο αλλοδαπός στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος είναι η επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας, καθώς και στοιχείων της ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού.
Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται και οι εξής ρυθμίσεις:
– Αλλοδαποί που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα ασφαλίζονται στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς και απολαμβάνουν τα ίδια ασφαλιστικά δικαιώματα και την ίδια κοινωνική προστασία με τους Ελληνες πολίτες.
– Τα ανήλικα παιδιά τους υπάγονται στην υποχρεωτική σχολική φοίτηση.
– Σε περίπτωση απέλασης παρέχεται δικαίωμα προσφυγής ενώπιον του υπουργού Δημόσιας Τάξης και πλήρης δικαστική προστασία. Παράλληλα, απαγορεύεται η απέλαση εφόσον ο αλλοδαπός είναι ανήλικος και οι γονείς του διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, είναι γονέας ανηλίκου και έχει την επιμέλειά του ή έχει υπερβεί το 80-ό έτος της ηλικίας του, έχει αναγνωριστεί ως πρόσφυγας ή έχει ζητήσει την παροχή ασύλου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Τραμπ: λέει ότι έχει ανάγκη να κερδίζει τις εκλογές για το εγώ του – «Στον στρατό μας όλοι μοιάζουν με τον Τομ Κρουζ»
- Παυλίδης: «Θα έρθει και το χρυσό όταν πρέπει, εκεί που πρέπει»
- Ο Γιαπ Σταμ βρήκε τον ιδανικό προπονητή για την Γιουνάιτεντ
- Σαμοθράκη: Σοβαρά προβλήματα από την έντονη βροχόπτωση – Απροσπέλαστοι οι δρόμοι
- Παναθηναϊκός: Με αλλαγές η 12άδα για το παιχνίδι κόντρα στην Παρτιζάν
- Τζάνετ Τζάκσον: Χειραφέτηση, πατροκτονία και η ιστορία του άλμπουμ που άλωσε την ποπ – «40 χρόνια Control»

