43

Στη σύσταση της δικής του Συνόδου προχώρησε, χθες Τετάρτη, ο κ. Ειρηναίος απο την κατοικία του στην οποία παραμένει, στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων.

Ο κ. Ειρηναίος, αν και δεν γνωστοποίησε την ενέργειά του αυτή, παρά μόνο στους ελάχιστους, οι οποίοι παραμένουν πιστοί σ αυτόν, αποφάσισε όπως φαίνεται και απο τα ονόματα τα οποία περιλαμβάνονται στη Σύνοδο, να κρατήσει αρκετούς από τους αρχιερείς, οι οποίοι τον έχουν εγκαταλείψει, δίχως αυτοί να ενημερωθούν εκ των προτέρων.

Για την απόφαση σύστασης δικής του Συνόδου ενημέρωσε το απόγευμα της Τετάρτης τον Ισραηλινό υπουργό Δικαιοσύνης Γιόσι Χέρτζλερ και ζήτησε από την ισραηλινή πλευρά την επικύρωση της δικής του Συνόδου, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι Ισραηλινοί δεν πρόκειται να ανταποκριθούν.

Ακολουθούν τα ονόματα τα οποία ο κ. Ειρηναίος χρησιμοποίησε για να συστήσει τη Σύνοδο:

Μητροπολίτης Καισαρείας Βασίλειος, μητροπολίτης Πτολεμαΐδος Παλλάδιος, μητροπολίτης Καπιτωλιάδος Ησύχιος, μητροπολίτης Φιλαδελφείας Βενέδικτος, μητροπολίτης Ιόππης Δαμασκηνός, Γέρων Καμαράσης Κελαδίων Μεθόδιος, αρχιμανδρίτης Φώτιος, Διοκαισαρείας Ιάκωβος, μητροπολίτης Ναζαρέτ Κυριακός, αρχιμανδρίτης Πανάρετος, αρχιμανδρίτης Ειρηναίος, αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος, παρασκευοφύλαξ Ανδρέας, αρχιμανδρίτης Σέργιος, αρχιμανδρίτης Θεόκτιστος, πατριαρχικός Έξαρχος Κύπρου Νεκτάριος, πατριαρχικός Έξαρχος Κωνσταντινουπόλεως Νεκτάριος, αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος, μοναχός Μελέτιος.

Ο αριθμός των συνοδικών φθάνει τα 21 μέλη, κάτι το οποίο με βάση το κανονικό δίκαιο του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων είναι αντικανονικό, αφού κρίνεται υπεράριθμο, ενώ τέλος από σήμερα πατριαρχικός έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα είναι ο αρχιεπίσκοπος Γεράσων Θεοφάνης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ