51

Δρομολογείται η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες της Γερμανίας κατόπιν της επιβεβαίωσης Σρέντερ ότι την 1η Ιουλίου η Μπούντεσταγκ καλείται να …μην δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην «κοκκινο-πράσινη» κυβέρνηση SPD-Πρασίνων. Το Σεπτέμβριο η μετωπική σύγκρουση με την Αγκελα Μέρκελ.

«Βάσει του άρθρου 28 του Συντάγματός μας θα θέσω θέμα εμπιστοσύνης, ώστε να διεξαχθεί ψηφοφορία την 1η Ιουλίου 2005» δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου την οποία συγκάλεσε εσπευσμένα την Πέμπτη κατόπιν συνάντησής του με τον πρόεδρο της χώρας Χορστ Κέλερ.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η «εγκαινίαση» της διαδικασίας πρόωρων βουλευτικών εκλογών μέσω της άρνησης της Κάτω Βουλής να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η Γερμανία εισήλθε σε τροχιά πρόωρων εκλογών την επομένη της απόλυτης συντριβής των Σοσιαλδημοκρατών στην αναμέτρηση στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε ανακοινώσει ήδη από την επομένη των εκλογών ότι θα προσφύγει σε σχετική ψηφοφορία προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές ένα χρόνο νωρίτερα. «Με το πικρό εκλογικό αποτέλεσμα η πολιτική στήριξη για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις μας τίθεται υπό αμφισβήτηση» δήλωνε ο Σρέντερ, καταφεύγοντας αναγκαστικά σε πρόωρες εκλογές.

Τον Γερμανό καγεκλάριο περιμένει στη… γωνία η πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Αγκελα Μέρκελ, η οποία προσφάτως έλαβε το χρίσμα του κόμματός της, καθώς και του αδελφού κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), προκειμένου να διεκδικήσει -με επιτυχία, βάσει των δημοσκοπήσεων, την καγκελαρία.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης ο Γκέρχαρντ Σρέντερ υπεραμύνθηκε των μη δημοφιλών μεταρρυθμίσεων της διακυβέρνησής του, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συμβάλουν στην αναζωογώνηση της γερμανικής οικονομίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ