Να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καλεί τους ηγέτες του Κοσόβου ο ΟΗΕ
Να ξεκινήσουν άμεσα την προετοιμασία των συνομιλιών, κάλεσε τους ηγέτες του Κοσόβου ο διοικητής των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή, Σόρεν Γιέσεν Πέτερσεν, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. Τελεσίγραφο Μπερνς στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη.
Να ξεκινήσουν άμεσα την προετοιμασία των συνομιλιών για το μέλλον του Κοσόβου, κάλεσε τους ηγέτες της περιοχής ο διοικητής των Ηνωμένων Εθνών, Σόρεν Γιέσεν Πέτερσεν, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.
Σε δηλώσεις του Πέτερσεν που μεταδόθηκαν από το Reuters αναφέρεται ότι στη διάρκεια των συνομιλιών διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για έναρξη των συνομιλιών το συντομότερο. Πρόκειται για ζήτημα «πρώτης προτεραιότητας» τόνισε ο Πέτερσεν στους δημοσιογράφους.
Αν και δεν ανακοινώθηκε επίσημη ημερομηνία, εκτιμάται ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν το φθινόπωρο.
Στόχος των συνομιλιών που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή του προέδρου του Κοσόβου, του πρωθυπουργού και των ηγετών της αντιπολίτευσης είναι να ξεπεραστούν οι διαφορές και να κλείσει το ζήτημα σχετικά με το καθεστώς της περιοχής.
Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις πολιτικές υποθέσεις Νίκολας Μπερνς επανέλαβε ότι η ένταξη της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟ εξαρτώνται από τη σύλληψη των Σερβοβόσνιων καταζητούμενων Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς.
«Όταν θα συλλάβετε τον Κάρατζιτς και τον Μλάντιτς, θα βρεθείτε στον δρόμο ένταξης στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Μπέρνς, κατά το τέλος συνομιλιών που είχε με Βόσνιους ανώτερους αξιωματούχους.
Οι δηλώσεις του Μπερνς έγιναν από το Σαράγεβο, στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του στην περιοχή. Επόμενος σταθμός του Νίκολας Μπερνς είναι το Βελιγράδι και εν συνεχεία η Πρίστινα.
Η Γεωργία Νταγάκη μας προσκαλεί την Παρασκευή 24 Απριλίου σε ένα μουσικό ταξίδι που συμπυκνώνει 20 χρόνια δημιουργικής πορείας, αναζήτησης και εξέλιξης.