Το γάλα θωρακίζει τον οργανισμό έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Λονδίνο: Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση γάλακτος δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά έχει προστατευτική επίδραση, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology and Community Health.
Λονδίνο: Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση γάλακτος δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά έχει προστατευτική επίδραση, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology and Community Health.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ διαπίστωσε ότι οι άνδρες που καταναλώνουν τουλάχιστον 200 ml γάλα την ημέρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ισχαιμική καρδιακή νόσο.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 665 άνδρες από τη νότια Ουαλία, ηλικίας 45-59 ετών, οι οποίοι τηρούσαν λεπτομερή ημερολόγια για τη διατροφή και την κατανάλωση ποτών και υποβάλλονταν σε τακτικούς ελέγχους υγείας για 20 χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 54 υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο, 139 παρουσίασαν συμπτώματα ισχαιμικής καρδιακής νόσου, όπως έμφραγμα ή στηθάγχη και συνολικά 225 απεβίωσαν.
Οι άνδρες που έπιναν το περισσότερο γάλα είχαν χαμηλό κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου και σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου συγκριτικά με εκείνους που έπιναν ελάχιστες ποσότητες γάλακτος.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνδρες που έπιναν πολύ γάλα κάθε μέρα είχαν αυξημένη πρόσληψη ενέργειας, άρα ήταν και περισσότερο δραστήριοι.
Τα επίπεδα χοληστερόλης και η αρτηριακή πίεση ήταν όμοιες τόσο στην ομάδα της αυξημένης κατανάλωσης γάλακτος όσο και στην ομάδα της μειωμένης κατανάλωσης γάλακτος.
Ωστόσο οι άνδρες που έπιναν το λιγότερο γάλα (λιγότερο από 200 ml την ημέρα) έτειναν να πίνουν περισσότερο αλκοόλ.
Ο Δρ Αντι Νες που συμμετείχε στη μελέτη εξηγεί ότι είναι πιθανό οι διαφορές που παρατηρήθηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη να μην οφείλονται στην κατανάλωση γάλακτος. Αν και το γάλα περιέχει κορεσμένα λίπη που κάνουν κακό στην υγεία, τα αρνητικά αυτά στοιχεία μπορεί να εξουδετερώνονται από τα ευεργετικά συστατικά του. Για παράδειγμα το ασβέστιο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση.
health.in.gr
- Κιλκίς: Τον έπιασαν να μεταφέρει λάδι αμφιβόλου ποιότητας – Άγγιζε τα 300 λίτρα η ποσότητα
- Εξιτήριο πήρε ο κτηνοτρόφος που κατέρρευσε αποχαιρετώντας με δάκρυα τα 450 πρόβατά του
- Η δεύτερη… νεότητα του Λιονέλ Μέσι: Οι εντυπωσιακοί αριθμοί του με την Ίντερ Μαϊάμι
- Μυρτώ Αλικάκη: «Έχω πάρει την απόφαση από πάρα πολύ νωρίς να μην με ενδιαφέρει η σκέψη της πρώτης ρυτίδας»
- Στο μπλόκο στον Ε-65 στην Καρδίτσα ο Κουτσούμπας – «Στηρίζουμε τον αγώνα σας, χωρίς ναι μεν αλλά, χωρίς αστερίσκους»
- Netflix: Ποια είναι η Warner που εξαγόρασε ο γίγαντας του streaming – Η ιστορία του φημισμένου στούντιο