Ελλειμματική η μέριμνα της Πολιτείας για την περιφέρεια, τονίζει ο Κ.Παπούλιας
Τις εορταστικές εκδηλώσεις στο Σούλι τίμησε με την παρουσία την Κυριακή ο Κ.Παπούλιας, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τη στάση της Πολιτείας απέναντι στην περιφέρεια. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρης Αβραμόπουλος.
71
Τις εορταστικές εκδηλώσεις στο Σούλι τίμησε με την παρουσία του την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Διακόσια δύο χρόνια από την παράδοση του Σουλίου στον Αλή Πασά, το 1803, συμπληρώθηκαν την Κυριακή, και χιλιάδες άνθρωποι απ όλη την Ελλάδα ανηφόρισαν στα κακοτράχαλα βουνά της περιοχής για να τιμήσουν τους αγώνες και τις θυσίες των Σουλιωτών κατά των Τούρκων κατακτητών.
Μετά τη δοξολογία στον Παλαιοχριστιανικό Ναό του Αγίου Δονάτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε τις εκδηλώσεις από το αμφιθέατρο στην πλαγιά του βουνού. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων ήταν η αναπαράσταση ανατίναξης του Κουγκίου από τον καλόγερο Σαμουήλ.
Αμέσως μετά ο κ. Παπούλιας κατέθεσε στεφάνι στο ηρώο πεσόντων, ενώ ο πρόεδρος της κοινότητας του Σουλίου τού παρέδωσε το χρυσό κλειδί, ανακηρύσσοντάς τον επίτιμο δημότη. Σε ομιλία του ο κ. Παπούλιας, αφού υπενθύμισε ότι οι οικογενειακές του ρίζες είναι στο Σούλι από τον παππού της μητέρας του, που καταγόταν από την περιοχή, αναφέρθηκε στους αγώνες των Σουλιωτών, επισημαίνοντας ότι ο ακριβέστερος ίσως ορισμός της ελληνικής λεβεντιάς δόθηκε στο Κούγκι, στο φάρο της ελευθερίας.
«Οι Σουλιώτες» είπε ο κ. Παπούλιας, «χρόνια πριν το εγερτήριο σάλπισμα του Ρήγα για εθνική παλιγγενεσία, πολέμησαν με το πάθος που τους ενέπνευσε η πίστη στα ιδανικά της ελευθερίας και της εθνικής αξιοπρέπειας».
«Ήταν μια πράξη ηρωική η ανατίναξη του Κουγκίου από τον καλόγερο Σαμουήλ και γι αυτό ποιητική, μια πράξη πέρα από τα ανθρώπινα μέτρα και γι αυτό αξεπέραστη. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η λεβεντιά δεν ανήκει στο παρελθόν, γιατί έρχεται από το μέλλον και μας δίνει τη δύναμη να αισιοδοξούμε για το αύριο αυτού του τόπου».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες οι Σουλιώτες παραμένουν στον τόπο τους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Γιατί σε πείσμα των καιρών, όλοι εσείς, κάτω από αντίξοες πολλές φορές συνθήκες και παρά την ελλειμματική μέριμνα της Πολιτείας για την ελληνική περιφέρεια, κρατάτε αυτόν τον όμορφο τόπο ζωντανό».
«Μαζευτήκαμε εδώ για να τιμήσουμε μια μεγάλη επέτειο, αλλά και για να θυμίσουμε ότι σε μέρη σαν το Σούλι η αγάπη για την πατρίδα βρίσκει το καθαρότερο νόημά της» κατέληξε ο κ. Παπούλιας. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα.
Ο Κάρολος Παπούλιας έδωσε το «παρών» και στην τελετή λήξης των αγώνων των Special Olympics. Στην τελετή παρέστη και η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.
Οι συμμετέχοντες έλαβαν από τα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας τα μετάλλια τους και έδωσαν ραντεβού για την επόμενη αθλητική τους συνάντηση.
«Σε τέτοιους αγώνες εμείς οι θεατές παίρνουμε θάρρος από εσάς τους αθλητές. Δεν είμαστε εδώ μόνο για να χειροκροτήσουμε. Είμαστε για να παραδειγματιστούμε και να διδαχθούμε. Γιατί εσείς έχετε κερδίσει πριν καν κατεβείτε στο στίβο» είπε στους αθλητές ο κ. Παπούλιας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Συνταγή: Σολομός με ρεβύθια, σπανάκι και κάρι
- Επιδρομή της Ρωσίας στη Ζαπορίζια – Δύο νεκροί
- ΗΠΑ: Νέος βομβαρδισμός του στρατού εναντίον σκάφους στον Ειρηνικό – Δύο νεκροί
- Διατροφή: Το να τρώμε μαζί με παρέα, μας κάνει καλό
- Επιμένει η κακοκαιρία και την Παρασκευή: Πού θα σημειωθούν ισχυρές καταιγίδες
- Ελληνικά δέντρα: Ο «Άδωνις» και το «Αρτίτσι» ξεπέρασαν τη χιλιετία
