
Νομικά κωλύματα επικαλείται ο Τούρκος πρόεδρος για την επανάληψη της δίκης Οτζαλάν
Στην απόφαση του ΕΔΑΔ, το οποίο χαρακτήρισε άδικη τη δίκη του Κούρδου Αμπ.Οτζαλάν αναφέρθηκε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ο Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ είπε ότι είναι αδύνατο να επαναληφθεί η δίκη, επικαλούμενος νομικά κωλύματα.
30
Στην απόφαση του ΕΔΑΔ, το οποίο χαρακτήρισε άδικη τη δίκη του Οτζαλάν αναφέρθηκε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ο Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ είπε ότι είναι αδύνατο να επαναληφθεί η δίκη, επικαλούμενος νομικά κωλύματα.
«Εάν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητήσει επανάληψη της δίκης, πιστεύω ότι το τουρκικό δικαστήριο που χειρίζεται αυτή την υπόθεση θα απορρίψει μία τέτοια αξίωση. Διότι υπάρχει νομικό κώλυμα.
» Το να επιτραπεί επανάληψη της δίκης είναι αδύνατο εάν δεν αλλάξει ο νόμος» εξήγησε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος έχει διατελέσει και όχι", είπε ο Σεζέρ, ο οποίος διατέλεσε και πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας έγιναν ένα 24ωρο μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ ότι η δίκη του Αμπντουλάχ Οτζαλάν από την τουρκική Δικαιοσύνη δεν ήταν δίκαιη.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι δεσμευτική, αλλά ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στην τουρκική κυβέρνηση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εν όψει της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ στις 3 Οκτωβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι το Οτζαλάν, εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης επί εσχάτη προδοσία. Είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 1999, αλλά το 2002 η θανατική ποινή καταργήθηκε στην Τουρκία.
Ο ίδιος ο Οτζαλάν δήλωσε ότι η επανάληψη της δίκης θα επιτρέψει στην Τουρκία να κάνει ειρήνη με τους Κούρδους. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η απουσία χειρονομιών της Αγκυρας προς τους Κούρδους ενδέχεται να οδηγήσει σε βίαια αντίποινα από την πλευρά των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Εν τω μεταξύ, τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σε ενέδρα ανταρτών του PKK.
Το περιστατικό σημειώθηκε σε αγροτική περιοχή κοντά στο χωριό Χασμπαγκλάρ στην επαρχία Μπινγκιόλ, περίπου 800 χιλιόμετρα ανατολικά της Αγκυρας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Μονακό: Οι οκτώ διαθέσιμοι παίκτες της για το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό
- Ουγγαρία: Το Δικαστήριο της ΕΕ χαρακτηρίζει τον νόμο κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων ασύμβατο με τις αρχές της Ένωσης
- Παναθηναϊκός: Ο Μπαλντίνι ψάχνει ήδη τον αντί-Μπενίτεθ
- Κόκκινο της φωτιάς – Οι εμφανίσεις από την παγκόσμια πρεμιέρα του «Ο Διάβολος φοράει Prada 2»
- Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε οικισμό στον Ασπρόπυργο – Έκρυβαν σε βόθρο καραμπίνες και πινακίδες, 10 συλλήψεις
- Οι τέσσερις λόγοι που ορίστηκε ο Ευαγγέλου στον τελικό Κυπέλλου


