43

Ποινική προκαταρκτική έρευνα διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Δημ.Παπαγγελόπουλος για την προμήθεια του συστήματος διαχείρισης επικοινωνιών και πληροφοριών C4I για την ασφάλεια των Oλυμπιακών Αγώνων του 2004.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος διέταξε την έρευνα, ύστερα από δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας που αναφερόταν σε «σκάνδαλο πρώτου μεγέθους», προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα όσα καταγγέλλονται είναι βάσιμα και, αν ναι, ποιοι ευθύνονται για τις παρανομίες.

Το δημοσίευμα έκανε λόγο για «παράνομη, παράτυπη και σκανδαλώδη σύμβαση, κόλαφο για την Oργανωτική Επιτροπή Αθήνα 2004, για την υπογραφή της οποίας το Δημόσιο πλήρωσε 75 δισ. δρχ., ενώ το πραγματικό κόστος δεν έπρεπε να υπερβαίνει τα 15 δισ. δρχ.».

Το δημοσίευμα αναφερόταν σε πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου από το περιεχόμενο του οποίου προκύπτουν ευθύνες για πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες. Η έρευνα θα διενεργηθεί από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Παναγιώτη Αθανασίου.

Η Έκθεση Πεπραγμένων

Την έκθεση «Πεπραγμένων και Αποτίμησης Oλυμπιακής Ασφαλείας» που συνέταξαν αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ασφαλείας Oλυμπιακών Αγώνων, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων του ΓΕΕΘΑ και άλλοι φορείς που συμμετείχαν στα μέτρα ασφαλείας των Αγώνων, δημοσιεύει την Μ.Πέμπτη το Βήμα.

Το κύριο συμπέρασμα που προκύπτει από την έκθεση είναι ότι η ελλαττωματική λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος C4I, η προβληματική φύλαξη του λιμανιού του Πειραιά, η καθυστέρηση στην παραλαβή εξοπλισμού για αντιμετώπιση βιοχημικού πλήγματος όπως και η θεωρητική και όχι «πρακτική» εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις αποτελούν τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο σύστημα ασφαλείας των Oλυμπιακών Αγώνων.

Παρουσιάζεται, επίσης, σειρά άγνωστων περιστατικών που συνέβησαν κατά τη διάρκεια των Αγώνων, όπως η προσπάθεια εισβολής θεατών στον χώρο της τελετής έναρξης ή η απόπειρα κατάληψης του χώρου των εκφωνητών-παρουσιαστών της τελετής κατά τη διάρκεια της δοκιμής του τελετουργικού.

Σύμφωνα με την έκθεση, το συνολικό κόστος των Αγώνων ανήλθε περίπου σε 1,02 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται ορισμένα έξοδα από μέτρα ασφαλείας που έλαβαν άλλοι δημόσιοι φορείς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ