
Διαμάχη και φέτος Ειρηναίου – Αρμενίων για την Αφή του Αγίου Φωτός
Σε «μήλον της Έριδος» μεταξύ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και των Αρμενίων εξελίσσεται για μία ακόμη χρονιά η Αφή του Αγίου Φωτός. Οι Αρμένιοι προσέφυγαν στην ισραηλινή Δικαιοσύνη επειδή δεν τους επιτρέπεται να εισέλθουν στον Πανάγιο Τάφο.
43
Σε «μήλον της Έριδος» μεταξύ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και των Αρμενίων εξελίσσεται για μία ακόμη χρονιά η τελετή Αφής του Αγίου Φωτός.
Το θέμα προέκυψε έπειτα από προσφυγή των Αρμενίων στην ισραηλινή Δικαιοσύνη, καθώς ο κ. Ειρηναίος δεν αναγνωρίζει στον εκπρόσωπό τους το δικαίωμα να εισέρχεται στον Πανάγιο Τάφο για να λαμβάνει το Αγιο Φως.
Ωστόσο, οι Αρμένιοι υποστηρίζουν ότι σχεδόν καθ όλη τη διάρκεια του περασμένου αιώνα είχαν αποκτήσει το δικαίωμα να εισέρχεται ο εκπρόσωπός τους στο εσωτερικό του Παναγίου Τάφου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, με απόφασή του το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο του Ισραήλ καλεί τις δυο πλευρές να βρουν ώς την επόμενη εβδομάδα κοινά αποδεκτή λύση για την Αφή του Αγίου Φωτός. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε το δικαστήριο θα επανέλθει και θα αποφασίσει εκείνο τι τελικά θα γίνει.
Οι διαβουλεύσεις για το ζήτημα αναμένεται να αρχίσουν άμεσα και την πρωτοβουλία για τη συνάντηση των δύο πλευρών φαίνεται ότι θα έχει η ισραηλινή κυβέρνηση η οποία είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση του status quo.
Υπενθυμίζεται πως αντιπαράθεση για το ίδιο θέμα είχε σημειωθεί και το 2002, όταν το Μεγάλο Σάββατο Έλληνες και Αρμένιοι κληρικοί συγκρούστηκαν στον Ναό της Αναστάσεως με τις λαμπάδες του Αγίου Φωτός ανά χείρας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γαλλία: Τα Στενά του Ορμούζ πρέπει να ανοίξουν ξανά, αλλά «όχι με οποιοδήποτε τίμημα»
- Λίβανος: Ο Γκουτέρες καλεί «όλα τα μέρη» να τηρήσουν «πλήρως» την κατάπαυση του πυρός
- Τραμπ: Ο πάπας Λέων είναι ελεύθερος να λέει ό,τι θέλει, αλλά έχει αδυναμίες στην εξωτερική πολιτική
- Το Ιράν χαιρετίζει τη συμφωνία του Λιβάνου με το Ισραήλ – «Εντάσσεται» στην εκεχειρία με τις ΗΠΑ
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: – Παραιτηθείτε… – Δεν εκβιάζομαι…
- Η βαθμολογία στη Euroleague και τα σενάρια για τον Παναθηναϊκό