Συλλαλητήριο κατά του ρατσισμού το Σάββατο στην Αθήνα και την Ευρώπη
Συλλαλητήρια για τα δικαιώματα διαμονής και μετακίνησης των μεταναστών πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο σε όλη την Ευρώπη. Στην Αθήνα οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας συμπίπτουν με την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου της κυβέρνησης που αφορά στους μετανάστες.
51
Συλλαλητήρια για τα δικαιώματα διαμονής και μετακίνησης των μεταναστών πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο σε όλη την Ευρώπη με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ. Στην Αθήνα οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας συμπίπτουν με την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου της κυβέρνησης που αφορά στους μετανάστες.
Το σύνθημα της διαδήλωσης ήταν «Όχι στο ρατσισμό – ίσα δικαιώματα για όλους» και αιτήματα η νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που βρίσκονται στην Ευρώπη, ίσα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, τερματισμός της πρακτικής των απελάσεων και παροχή ασύλου και στέγης στους πρόσφυγες.
Στην Αθήνα, μεγάλη αντιρατσιστική συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία προς τη Βουλή με πρωτοβουλία του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, του Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, του Συντονιστικού Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων, καθώς και συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων όπως ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΙΝΑΠ και ΟΛΜΕ.
Οι διαδηλωτές ζήτησαν οι αιτούντες άσυλο να αντιμετωπίζονται ως «θύματα της παγκοσμιοποιημένης βαρβαρότητας» και όχι ως «υποψήφιοι για επαναπροώθηση». Τέλος, ζήτησαν την κατάρτιση ενός νομοσχεδίου «έξω από ρατσιστικούς διαχωρισμούς που να δημιουργεί ένα πραγματικό πλαίσιο ένταξης όλων των μεταναστών στην κοινωνία».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Πέμπη με πρωτοβουλία του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα μίλησαν για τα «αγκάθια» του νέου νομοσχεδίου.
Συγκεκριμένα: Τα υπέρογκα παράβολα (150 ευρώ για άδεια εργασίας, 300 για ανανέωση, 900 επί μακρόν διαμονή – ζητούν να πληρώνονται εφάπαξ), τους περιορισμούς στην αγορά εργασίας εφόσον αποκλείεται η δυνατότητα αλλαγής νομού, περιφέρειας και ειδκότητας, απουσία προστατευτικών διατάξεων.
Ακόμη αντιδρούν στην πρόβλεψη ότι τα παιδιά των μεταναστών που δεν εργάζονται στη χώρα πρέπει να φύγουν, και στο ότι ο μετανάστης οφείλει να ενημερώνει τις Αρχές όταν παντρεύεται, χωρίζει ή αλλάζει εργοδότη. Τέλος, «αγκάθι» για τους μετανάστες είναι και το γεγονός ότι ξενοδοχεία και νοσοκομεία πρέπει να ειδοποιούν τις Αρχές όταν εξυπηρετούν μετανάστες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βολιβία: Τουλάχιστον 14 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο που έπεσε σε γκρεμό 150 μέτρων
- Ιράν: Ο Τραμπ χαιρετίζει τις «πολύ καλές» συνομιλίες που θα συνεχιστούν «την επόμενη εβδομάδα»
- Επσταϊν – Γαλλία: Η εισαγγελία ξεκινά έρευνα σε βάρος του πρώην υπουργού πολιτισμού Τζακ Λανγκ
- Στου Ζωγράφου κάποιον βρήκε & έδωσε χρήματα και κινητό στη Λόρα είπε ο δικηγόρος της οικογένειας της
- Θεσσαλονίκη: Βόμβες μολότοφ και επεισόδια στο κέντρο μεταξύ κουκουλοφόρων και ΜΑΤ
- Η Ταϊβάν ζητά παράταση από τις ΗΠΑ για την παράδοση όπλων που δεν έχει αποπληρώσει