«Καλύτερο φίλο των ΗΠΑ στα Βαλκάνια» χαρακτήρισε την Ελλάδα η Κοντολίζα Ράις
«Η Ελλάδα είναι ο καλύτερος φίλος των ΗΠΑ στα Βαλκάνια» είπε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κ.Ράις μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών Π.Μολυβιάτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Χαρακτήρισε δε «εξαιρετικό» το επίπεδο των διμερών σχέσεων.
71
«Η Ελλάδα είναι ο καλύτερος φίλος των ΗΠΑ στα Βαλκάνια» είπε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κοντολίζα Ράις μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο εξαιρετικό επίπεδο των «ξεχωριστών» διμερών σχέσεων ΗΠΑ – Ελλάδας, μίλησε με πολύ κολακευτικά λόγια για τον κ. Μολυβιάτη και υπογράμμισε την κοινή δέσμευση των δύο χωρών για την επέκταση της δημοκρατίας, αναφερόμενη ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και τη συνδρομή στην προσπάθεια των Ιρακινών για ανασυγκρότηση μετά τις εκλογές.
Ο κ. Μολυβιάτης από την πλευρά του υπογράμμισε τις εξαιρετικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και την πορεία στην περαιτέρω προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών σε πολλούς τομείς. Όπως είπε, στη συνάντηση αναζητήθηκαν τρόποι για να προωθηθεί η επανένωση της Κύπρου, στη βάση του σχεδίου Ανάν.
Ερωτηθείσα για τους τομείς συνεργασίας με την Ελλάδα, η Κοντολίζα Ράις χαρακτήρισε τη χώρα μας «στρατηγική σύμμαχο» και υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν για την ειρήνη στην περιοχή και για την επίλυση του ζητήματος του καθεστώτος του Κοσόβου.
Παράλληλα, επισήμανε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται συμφέροντα στη Μεσόγειο, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία Αθήνας – Ουάσινγκτον στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, του Κοσόβου και της Μέσης Ανατολής. Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Στίβεν Χάντλεϊ.
Οι επόμενες επαφές του υπουργού Εξωτερικών
Την Παρασκευή, ο κ. Μολυβιάτης αρακολούθησε την πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Μανχάταν για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, χοροστατούντος του αρχιεπίσκοπου Αμερικής Δημητρίου. Το βράδυ θα παραστεί σε δεξίωση που διοργανώνει το Ελληνικό Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης για να τιμηθεί η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης. Η δεξίωση είναι ανοικτή για το κοινό και ο κ. Μολυβιάτης θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με παράγοντες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και με αρκετούς ομογενείς.
Ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν τη Δευτέρα στις 10:30 το πρωί (τοπική ώρα). Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θέματα συζήτησης θα είναι το Κυπριακό, η κατάσταση στα Βαλκάνια, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ορισμένα διεθνή προβλήματα όπως το Μεσανατολικό, καθώς και οι προτάσεις του κ. Ανάν για τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του διεθνούς Οργανισμού.
Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ανάν, ο κ. Μολυβιάτης θα μεταβεί και πάλι στην Ουάσιγκτον, μετά από πρόσκληση του Τζορτζ Μπους, για να παραστεί σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός ηγέτης θα επιδώσει την καθιερωμένη ετήσια διακήρυξη για την αναγνώριση της Ημέρας Ανεξαρτησίας της Ελλάδας, ανακηρύσσοντας την 25η Μαρτίου ως «Εθνική Επέτειο Εορτασμού της Δημοκρατίας», με την οποία θα καλεί συγχρόνως όλους τους Αμερικανούς να εορτάσουν τη συγκεκριμένη ημέρα με σχετικές τελετές και εκδηλώσεις.
Στην τελετή θα παρευρεθούν αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και εκπρόσωποι μεγάλων φορέων της ομογένειας.
Στην Αθήνα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών
Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ρόμπερτ Ζέλικ από τη Δευτέρα και για εννέα ημέρες θα επισκεφθεί επίσημα τις πρωτεύουσες 14 κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, στις πρώτες του επίσημες εμφανίσεις στο εξωτερικό με τη νέα του ιδιότητα.
Από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοινώθηκε ότι ο κ. Ζέλικ θα επισκεφθεί διαδοχικά τις Βρυξέλλες, τη Σόφια, την Πράγα, την Κοπεγχάγη, το Ταλίν, την Αθήνα, τη Βουδαπέστη, το Ρέικιαβικ, τη Ρίγα, τη Χάγη, τη Λισαβόνα, το Βουκουρέστι, τη Μπρατισλάβα και τη Μαδρίτη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ
- H Λιβύη παρέδωσε ύποπτο για την επίθεση του 2012 σε προξενικό χώρο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη [Βίντεο]
- Νότια Κορέα: Ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων μοίρασε από λάθος bitcoins αξίας 40 δισ. δολαρίων
- Αυστραλία: Εκκληση για αυτοσυγκράτηση απευθύνουν οι Αρχές ενόψει της επίσκεψης Χέρτσογκ
- Ουκρανία: Ικανοποίηση Τραμπ για την πορεία των συνομιλιών με στόχο τον τερματισμό του πολέμου
- Βολιβία: Τουλάχιστον 14 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο που έπεσε σε γκρεμό 150 μέτρων
- Ιράν: Ο Τραμπ χαιρετίζει τις «πολύ καλές» συνομιλίες που θα συνεχιστούν «την επόμενη εβδομάδα»
