Η ελληνική βιβλιοπαραγωγή στο επίκεντρο ημερίδας στην Αθήνα
Τη συνεργασία των υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας με στόχο την προώθηση του βιβλίου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού Π.Τατούλης, στη διάρκεια ημερίδας που διοργανώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων με θέμα «Το ελληνικό βιβλίο σήμερα».
43
Τη συνεργασία των υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας με στόχο την προώθηση του βιβλίου ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης, στη διάρκεια ημερίδας που διοργανώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων με θέμα «Το ελληνικό βιβλίο σήμερα».
Παρόντες στην ημερίδα, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του περιοδικού Highlights, ήταν -μεταξύ άλλων- ο εκδότης και πρόεδρος της Oμοσπονδίας Βιβλιοπωλών Γιώργος Δαρδανός, ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Βασίλης Βασιλικός, ο συγγραφέας Κώστας Κατσουλάρης, η δημοσιογράφος του «Βήματος» Λώρη Κέζα, ο αντιπρόδρος του ΕΚΕΒΙ Σπύρος Λίτσας, ο συγγραφέας Δημοσθένης Κούρτοβικ και ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.
Την ανυπαρξία βιβλιοθηκών τόνισε, σύμφωνα με το Βήμα ο Γ.Δαρδανός, υπογραμμίζοντας τη δυσβάσταχτη φορολόγηση των βιβλίων, ενώ ο Κ.Κατσουλάρης αναφέρθηκε στην ανάγνωση βιβλίων μέσω Διαδικτύου, σημειώνοντας πως το «σερφάρισμα» δημιουργεί μια «επιδερμική σχέση»» του χρήστη με τη γνώση.
Η Λώρη Κέζα, από την πλευρά της, σημείωσε το γεγονός ότι οι εφημερίδες φιλοξενούν στις σελίδες τους ελάχιστα περί βιβλίων και πως αν και οι δαπάνες για το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) είναι υπέρογκες (29,35 εκατ. ευρώ τα τελευταία εννέα χρόνια) δεν υπάρχουν ορατά αποτελέσματα.
O κ. Λίτσας υποστήριξε πως ο οργανισμός που εκπροσωπεί έχει ένα κληρονομημένο κρατικό χρέος και οφείλει την αποπληρωμή του, ενώ ο ίδιος έχει στόχο, όταν τελειώσει η θητεία του, να μη χρωστάει ούτε ένα ευρώ. Επίσης, επισήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρχει συνδικαλισμός στον χώρο του βιβλίου.
Ωστόσο, όπως απάντησε ο κ. Κούρτοβικ, το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, αλλά βρίσκεται στην ποιότητα των αναγνωστών και στην επικράτηση της παραλογοτεχνίας, ενώ ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου τόνισε πως ζούμε σε μια μεταμοντέρνα κοινωνία και το βιβλίο αποτελεί προϊόν της.
Τέλος, αισιόδοξος για την ελληνική βιβλιοπαραγωγή εμφανίστηκε ο Βασίλης Βασιλικός.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΗΠΑ: Νέος θάνατος μετά από καταδίωξη της ICE στη Φλόριντα
- Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε έξι νησιά την Τετάρτη
- Παντζάρι: Και ελάχιστες θερμίδες και κάνει καλό στην καρδιά
- Καιρός: Γενικά αίθριος με μελτέμια και τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά – Έως 37 βαθμούς η θερμοκρασία
- Αλλάζουν τα δικαιώματα για εργασίες σε ακίνητα
- Γιατί ο νέος οδικός χάρτης της ΕΕ για τα social media είναι πιο αυστηρός από ό,τι φαίνεται; – Πού αποσκοπεί;
- Τζόαν Ντίντιον: Οι επιστολές και οι οικογενειακές πληγές που αποκαλύπτει το προσωπικό της αρχείο
- Scrolling, αυτή η μάστιγα: Τέσσερις τρόποι να το περιορίσουμε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/jamie-macpherson-KTIVMMOXNu8-unsplash-1-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442