27

Εξαιρετικά κρίσιμο για τις «χώρες της Συνοχής» το οποίο απασχολεί ιδιαιτέρως το υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτήρισε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου Γ.Κουμουτσάκος το θέμα των δημοσιονομικών προοπτικών της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος εξήγησε την ιδιαιτέρως σημαντική διαφορά που υπάρχει, ανάμεσα στην πρόταση να προσδιορισθεί ως οροφή των δαπανών το 1,24% του κοινοτικού ΑΕΠ, και σε εκείνη την πρόταση των χωρών που είναι «καθαροί συνεισφορείς» να προσδιορισθεί ως οροφή το 1%.

Σε απόλυτα νούμερα το 1,24% αντιστοιχεί σε 23-24 δισ. ευρώ, ενώ το 1% αντιστοιχεί σε 12 δισ. ευρώ, είπε.

Με την διεύρυνση της ΕΕ αυξήθηκαν οι ανάγκες κατά 20%, αλλά το ΑΕΠ κατά 5%. Τα δύο άκρα απέχουν πολύ και το το γεγονός ότι οι οκτώ από τις δέκα νέες χώρες-μέλη της ΕΕ ανήκουν στις χώρες της συνοχής, κάνει την διαπραγμάτευση ακόμη πιο δύσκολη, τόνισε.

Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε δύο σημεία τα οποία δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Πρώτον, ότι η σύγκλιση που επιτεύχθηκε ήταν πολύ μικρή και «το βρίσκουμε μπροστά μας» όπως είπε, γιατί η Ελλάδα εμφανίζεται να εισπράττει από τα κοινοτικά ταμεία χωρίς να απορροφά και δεύτερον ότι δεν έχει προχωρήσει εγκαίρως η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας.

Η Ελλάδα παραμένει στις 13 περιφέρειες, όπως ήταν στο πλάνο πριν να γίνει η διεύρυνση της ΕΕ με τις νέες δέκα χώρες, ενώ μία έγκαιρη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας θα μπορούσε να έχει δώσει δυνατότητες διαπραγμάτευσης, κατέληξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ