51

Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί ανταποκρίνονται στο αίτημα της κυβέρνησης μετέχοντας στις μαζικές διαδηλώσεις για την 26η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης, ο πρόεδρος της χώρας Μοχαμάντ Χαταμί διαμηνύει στις ΗΠΑ ότι ουδέποτε η Τεχεράνη θα εγκαταλείψει την πυρηνική τεχνολογία.

Ο Χαταμί προειδοποίησε για «τεράστιες» συνέπειες στην περίπτωση που η διεθνής κοινότητα φερθεί άδικα στο Ιράν. Ενώπιον των πρεσβευτών ξένων κρατών στην Τεχεράνη επανέλαβε ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι ειρηνικό και στοχεύει στην παραγωγή ενέργειας, ενώ απέρριψε για πολλοστή φορά τις αιτιάσεις των ΗΠΑ περί μυστικής ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

«Παρέχουμε την εγγύηση ότι δεν πρόκειται να αναπτύξουμε πυρηνικά όπλα, γιατί είμαστε εναντίον τους και δεν πιστεύουμε ότι αποτελούν πηγή δύναμης» επισήμανε ο Ιρανός πρόεδρος, σπεύδοντας να διαμηνύσει και πάλι πως η Τεχεράνη «δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την ειρηνική πυρηνική τεχνολογία».

Υπό το βάρος των διεθνών πιέσεων -ιδίως μετά την τελευταία σκληρή προειδοποίηση της Κοντολίζα Ράις- η ιρανική κυβέρνηση κάλεσε τους υποστηρικτές της να δώσουν το «παρών» στις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται την Πέμπτη σε ολόκληρη τη χώρα με αφορμή τη συμπλήρωση 26 ετών από την Ισλαμική Επανάσταση.

Αψηφώντας το χιόνι και το κρύο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι φώναζαν «Θάνατος στην Αμερική» κατευθυνόμενοι στην πλατεία Αζαντί (Ελευθερίας), όπου ο Μοχαμάντ Χαταμί εκφώνησε την ετήσια ομιλία του.

«Το ισλαμικό έθνος δεν επιδιώκει πόλεμο, βία και διενέξεις. Αλλά ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως αυτό το έθνος δεν θα ανεχθεί καμιά εισβολή. Ολόκληρο το ιρανικό έθνος είναι ενωμένο ενάντια οποιασδήποτε απειλής η επίθεσης.

» Εάν οι εισβολείς φθάσουν στο Ιράν, η χώρα θα γίνει για αυτούς μία πύρινη κόλαση» προειδοποίησε ο Μοχαμάντ Χαταμί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ