Το ADHD στα παιδιά σχετίζεται με την υποθυροξιναιμία της μητέρας
Νέα Υόρκη: Ομάδα Ιταλών ερευνητών συστήνει την διενέργεια εξετάσεων θυρεοειδικής λειτουργίας των γυναικών στα πρώιμα στάδια της κύησης, διότι πιστεύουν ότι το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ADHD) στα παιδιά σχετίζεται με την ανεπάρκεια ιωδίου στις μητέρες.
Νέα Υόρκη: Ομάδα Ιταλών ερευνητών συστήνει την διενέργεια εξετάσεων θυρεοειδικής λειτουργίας των γυναικών στα πρώιμα στάδια της κύησης, διότι πιστεύουν ότι το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ADHD) στα παιδιά σχετίζεται με την ανεπάρκεια ιωδίου στις μητέρες.
Σύμφωνα με άρθρο του Journal of Clinical Endocrinology, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Μεσσίνα με επικεφαλής τον Δρ Φραντζεσκο Βερμιγκλιο έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση τα παιδιά 16 γυναικών από περιοχή της Σικελίας όπου η ανεπάρκεια ιωδίου είναι συχνή και συνέκρινε τα στοιχεία με αυτά που αφορούσαν παιδιά από μια περιοχή όπου παρατηρείται επάρκεια ιωδίου.
Το ADHD διαγνώστηκε σε 11 από 16 παιδιά από την περιοχή με ανεπάρκεια ιωδίου, αλλά σε κανέναν από τα παιδιά της ομάδας ελέγχου.
Με δηλώσεις του στο Reuters ο Δρ Βερμιγκλιο εξηγεί ότι «από τα στοιχεία της δεκαετούς μελέτης, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η υποθυροξιναιμία στις μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ίσως αυξάνει τον κίνδυνο ADHD στους απογόνους τους.
Είναι προφανές ότι το ADHD και η σχετιζόμενη με αυτό μείωση του δείκτη νοημοσύνης στα παιδιά της μελέτης είναι αποτέλεσμα της υποθυροξιναιμίας της μητέρας κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού της κύησης. Επτά από τα 11 παιδιά με ADHD γεννήθηκαν από μητέρες που έγιναν υποθυροξιναιμικές κατά τα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης.
Βέβαια η υποθυροξιναιμία στις εγκύους μπορεί να εκδηλωθεί και σε περιοχές χωρίς ανεπάρκεια ιωδίου και επομένως κρίνεται επιβεβλημένος ο έλεγχος θυρεοειδικής λειτουργίας σε όλες τις εγκύους».
health.in.gr
- Μπρουνέλο Κουτσινέλι: Αστέρες του Χόλιγουντ τίμησαν τον Ιταλό μεγιστάνα της μόδας
- Απόδραση: Η επιστήμη ξέρει με ποιον είναι καλύτερο να πας ένα ταξίδι
- Περισσότερα από 6.000 ιατρικά λάθη κάθε χρόνο
- Η Μάιλι Σάιρους δήλωσε ότι το δαχτυλίδι των αρραβώνων της ήταν «προσφορά Black Friday»
- Κυβέρνηση: Οι τρεις καυτοί φάκελοι που θα ανοίξουν μετά τις κάλπες
- Δημογραφικό: Ζητούνται εργασίες «φιλικές για ηλικιωμένους» – Η άνοδος των age friendly jobs


