Το φυλλικό οξύ στην μάχη κατά της υπέρτασης
Σικάγο: Τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος που συνήθως χορηγούνται στις εγκύους για την πρόληψη γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο όπως η δισχιδής ράχη, ίσως συμβάλλουν στην αντιμετώπιση και της υπέρτασης στις γυναίκες, σύμφωνα με νεότερη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.
Σικάγο: Τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος που συνήθως χορηγούνται στις εγκύους για την πρόληψη γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο όπως η δισχιδής ράχη, ίσως συμβάλλουν στην αντιμετώπιση και της υπέρτασης στις γυναίκες, σύμφωνα με νεότερη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.
Το φυλλικό οξύ εκτός από τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να ληφθεί και μέσω της κατανάλωσης φυσικού χυμού πορτοκαλιού και πράσινων φυλλωδών λαχανικών.
Ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστόνης ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν 93.803 γυναίκες ηλικίας 27 έως 44 ετών οι οποίες συμμετείχαν στην Nurses Health Study II.
Καμιά εκ των συμμετεχουσών δεν έπασχε από υπέρταση στην αρχή της μελέτης, ενώ η κατανάλωση φυλλικού οξέος καθορίστηκε με βάση ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν σχετικά με τη διατροφή τους και με πληροφορίες που έδωσαν για τη χρήση συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος.
Κατά τη διάρκεια της οκταετούς μελέτης 7.373 γυναίκες εκδήλωσαν υπέρταση.
Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και παράγοντες όπως η σωματική δραστηριότητα, το βάρος και το οικογενειακό ιστορικό, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον 1.000μg ολικού φυλλικού οξέος ημερησίως είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης υπέρτασης συγκριτικά με εκείνες που έπαιρναν λιγότερα από 200μg ημερησίως.
Σε μια δεύτερη μελέτη, οι ίδιοι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στην ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν 62.260 γυναίκες ηλικίας 43 έως 70 ετών που είχαν λάβει μέρος στην Nurses Health Study I, εκ των οποίων 12.347 εκδήλωσαν υπέρταση.
Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότιοι γυναίκες που δεν χρησιμοποιούσαν συμπληρώματα φυλλικού οξέος και βασίζονταν μόνο στην διατροφή δεν μείωναν τον κίνδυνο υπέρτασης. Ωστόσο ο συνδυασμός συμπληρωμάτων και τροφών πλούσιων σε φυλλικό οξύ μείωνε τον κίνδυνο κατά 18%.
Η προστατευτική δράση του φυλλικού οξέος οφείλεται στο ότι βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων προάγοντας την καλή κυκλοφορία του αίματος.
«Είναι η πρώτη μεγάλη μελέτη που επικεντρώνεται στη σχέση φυλλικού οξέος και πρόληψης της υπέρτασης. Αν και τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, δεν είμαστε ακόμα σε θέση να συστήσουμε στις γυναίκες την αύξηση της προσλαμβανόμενης ημερήσιας ποσότητας φυλλικού οξέος έως ότου διερευνήσουμε περαιτέρω το θέμα.
Πάντως η προοπτική του φυλλικού οξέος να προστατεύει έναντι της υπέρτασης είναι πολύ σημαντική δεδομένου ότι είναι άμεσα διαθέσιμο και ασφαλές. Επόμενο βήμα μας είναι να διενεργήσουμε μια τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη όπου θα συγκρίνεται η λήψη φυλλικού οξέος με ψευδοφάρμακο», σημειώνει ο Δρ Τζον Φορμαν που ηγήθηκε της έρευνας.
health.in.gr
- Συρία: Κίνδυνος για τη χώρα, η επιμονή του Ισραήλ να αποστρατιωτικοποιηθεί ο νότος, λέει ο Αλ-Σάρα
- Βόλος – Κηφισιά 1-1: Ο Σιαμπάνης «κράτησε» τον βαθμό για τους Βολιώτες (vid)
- Δεν έχετε στολίσει ακόμη; Τι να προσέξετε στο χριστουγεννιάτικο δέντρο
- Ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Άρης, Ρίτσαρντ Σιάο ευχήθηκε στον Γιάννη Αντετοκούνμπο για τα γενέθλιά του
- Ο Πέδρο Πασκάλ μιλάει για τη μακροχρόνια φιλία του με την Σάρα Πόλσον – «Δεν υπάρχω χωρίς εσένα»
- Κουτσούμπας στον Τύρναβο: Είμαστε με τα μπλόκα της αγροτιάς. Είμαστε με όποια μορφή πάλης αποφασίσετε εσείς