Τη «Βάπτιση του Χριστού» του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου παρέλαβε ο Δήμος Ηρακλείου
Την πολυτέλεια να διαθέτει τους δύο από τους συνολικά έξι πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα έχει από τη Δευτέρα το Ηράκλειο, καθώς στην πόλη έφτασε Η Βάπτιση του Χριστού, που αποκτήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christies.
71
Την πολυτέλεια να διαθέτει τους δύο από τους συνολικά έξι πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα έχει από τη Δευτέρα το Ηράκλειο, καθώς στη Λότζια έφτασε Η Βάπτιση του Χριστού, που αποκτήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christies στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.
Η ασφαλής συσκευασία του πίνακα ανοίχτηκε στη Λότζια, παρουσία του δημάρχου Γιάννη Κουράκη και πολλών δημοτικών παραγόντων, που δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για τον «επαναπατρισμό» του έργου του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.
Ο πίνακας για ένα μικρό διάστημα και για ευνόητους λόγους θα φυλαχθεί σε ασφαλές και μυστικό σημείο, ενώ στη συνέχεια θα εκτεθεί για να τον δουν από κοντά οι Ηρακλειώτες και οι επισκέπτες της πόλης. Δεν αποκλείεται μάλιστα να εκτεθεί παράλληλα με το άλλο έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, που βρίσκεται στο ιστορικό μουσείο Ηρακλείου. Για το λόγο αυτό, η δημοτική αρχή βρίσκεται σε συνεννόηση με το διευθυντή του μουσείου, Αλέξη Καλοκαιρινό.
Επίσης, ο δήμαρχος έδωσε εντολή στο δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Σερπετσιδάκη να διερευνήσει τη δυνατότητα της από κοινού έκθεσης όλων των έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου που βρίσκονται στην Ελλάδα, η έκθεση δε αυτή να ξεκινήσει από το Ηράκλειο.
Ο πίνακας κόστισε συνολικά στο Δήμο Ηρακλείου (συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλίστρων και των εξόδων μεταφοράς) 1.162.000 ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με την καθηγήτρια Ιστορίας της Βυζαντινής Τέχνης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μαρία Βασιλάκη, ο πίνακας που απέκτησε ο Δήμος Ηρακλείου είναι μέρος τρίπτυχου έργου, που ο μεγάλος Κρητικός ζωγράφος ολοκλήρωσε ανάμεσα στο 1560 και 1570, περίοδο κατά την οποία βρισκόταν στην Ιταλία.
Η ίδια υποστηρίζει ότι το δεύτερο μέρος αυτού του έργου βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να εντοπισθεί και το τρίτο.
Ο κ. Κουράκης δήλωσε ότι ο πίνακας ήρθε στο Ηράκλειο, αφού διασφαλίστηκε από κάθε άποψη η γνησιότητά του, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε όλα τα μέλη της Επιτροπής Διεκδίκησης, που ήταν μάλιστα παρόντα, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στη συγκέντρωση του ποσού, ειδικότερα δε το ζεύγος Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, για τη μεγάλη προσφορά τους, που έφτασε στα 700.000 ευρώ. Προσφορά για την οποία θα τιμηθούν από το Δήμο Ηρακλείου σε ειδική τελετή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- ΠΝΟ: Εικοσιτετράωρη απεργία σε όλα τα πλοία την Πρωτομαγιά
- Κεφαλονιά: Τι λέει ο σύντροφος της 19χρονης για την επικοινωνία τους το μοιραίο βράδυ
- Μισέλ Φάιφερ και Ντέιβιντ Ε. Κέλι – «Ήμουν υπερπροστατευτική μητέρα με τα δύο παιδιά μου»
- Η Λέστερ υποβιβάστηκε στην τρίτη κατηγορία, δέκα χρόνια μετά το ιστορικό πρωτάθλημα στην Premier League! (vid, pic)
- «Μια νύχτα μόνο»: Τι θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο στο MEGA
- Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης – Τι ζήτησε η Κοβέσι
- Δημήτρης Μαρωνίτης: Το πέλαγος της κακογραφίας μας
- Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης: Κατεδάφιση 21 αυθαιρέτων εντός του ρέματος Πικροδάφνης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442