Νέα Υόρκη: Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που έτρωγαν πορτοκάλια και μπανάνες ή έπιναν χυμό πορτοκάλι τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας πριν την ηλικία των δυο ετών είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες συγκριτικά με άλλα παιδιά να διαγνωστούν με λευχαιμία πριν την ηλικία των 14 ετών, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου American Journal of Epidemiology.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια με επικεφαλής την Δρ Μέριλιν Κβαν πήρε συνεντεύξεις από τις μητέρες 328 παιδιών που είχαν διαγνωστεί με λευχαιμία και τον ίδιο αριθμό παιδιών ελεύθερων καρκίνου. Οι μητέρες κλήθηκαν να αναφέρουν το διατροφικό πρόγραμμα των παιδιών πριν την ηλικία των δυο ετών.

Τα παιδιά και των δυο ομάδων είχαν θηλάσει το ίδιο χρονικό διάστημα και είχαν σχεδόν το ίδιο σωματικό βάρος γέννησης.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι τα παιδιά που έτρωγαν πορτοκάλια και μπανάνες τέσσερις έως έξι φορές την εβδομάδα είχαν περίπου τις μισές πιθανότητες εκδήλωσης λευχαιμίας πριν την ηλικία των 14 ετών. Η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού τέσσερις έως έξι φορές την εβδομάδα μείωνε τον κίνδυνο λευχαιμίας επίσης.

Με δηλώσεις στον Τύπο η Δρ Κβαν εξηγεί ότι «τα κρεατικά και ειδικά τα λουκάνικα και το ζαμπόν περιέχουν ουσίες που μπορούν να εξελιχθούν σε καρκινογόνες εντός του στομάχου, καθώς έρευνα που έγινε σε αρουραίους έδειξε ότι η κατανάλωση των συγκεκριμένων κρεάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αύξανε τον κίνδυνο εγκεφαλικού όγκου στο κυοφορούμενο έμβρυο».

Πάντως στη συγκεκριμένη μελέτη δεν καταγράφηκε συσχετισμός μεταξύ λευχαιμίας και των παραπάνω κρεατικών, πιθανόν διότι η βιταμίνη C μαζί με άλλες βιταμίνες που περιέχονται στα φρούτα προστατεύουν τον οργανισμό από τις βλάβες που προκαλεί το κρέας.

Πάντως απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν η βιταμίνη C προστατεύει τον οργανισμό και από άλλες μορφές καρκίνου, και αν και άλλα τρόφιμα όπως τα λαχανικά έχουν προστατευτική δράση έναντι της λευχαιμίας όσο αφορά τα παιδιά.

health.in.gr